Nasa tæt på nyt Mars-eventyr: Nu skal vi finde liv

Om bare få uger lander robotten Curiosity på Den røde planet. Men intet må gå galt på den milliarddyre rumrejse.

Sådan forestiller NASA sig, at det ser ud, når Curiosity forhåbentligt kører rundt på Mars om et par uger. (© NASA JPL-Caltech)

Om få uger lander robotten Curiosity (Nysgerrighed) forhåbentligt på Mars.

Den er udsendt af Nasa, der én gang for alle vil have svare på, om der er liv på Mars eller ej.

Men intet må gå galt under turen ned mod overfladen - ellers er mere end 10 års arbejde fra astronauter og mange milliarder kroner gået tabt, lyder det fra rumorganisationen.

- Vi har syv minutter til at nå ned fra toppen af atmosfæren til overfladen på Mars. Vi skal gå fra 20.000 km/t til nul i perfekt rækkefælge, perfekt koreografi, perfekt timing - og computeren skal klare det hele selv. Hvis bare én ting ikke fungerer, er vi game over, siger Nasa-ingeniør Tom Rivellini til The Guardian.

Nervepirrende

Selve operationen har Nasa-folkene døbt 'De syv skræk-minutter', og der vil være nerver på, når dagen oprinder.

- Der vil være mange mennesker, der bider alle deres negle den dag, siger astrobiolog Lewis Dartnell fra University College London.

  • Der arbejdes på at få Curiosity helt perfekt til Mars-turen. (© NASA JPL-Caltech)
  • (© NASA JPL-Caltech)
  • (© NASA JPL-Caltech)
  • Her ses Curiosity inden turen ud i rummet. (© NASA JPL-Caltech)
  • Sådan så der ud ved Kennedy Space Center, da man gjorde raketten klar. (© NASA Jim Grossmann)
  • Sådan så det ud, da raketten med Curiosity blev affyrret. (© United Launch Alliance)
  • Efter planen skal Curiosity lande her inden for et par uger. (© NASA JPL-Caltech ASU UA)
  • Går der bare en eneste ting galt i forsøget på at lande på Den røde planet, går alt galt, og missionen mislykkes. (© NASA JPL-Caltech)
  • Sådan forestiller NASA sig, at det ser ud, når Curiosity forhåbentligt kører rundt på Mars. (© NASA JPL-Caltech)
1 / 9

Det hjælper heller ikke på nervøsiteten, at Mars har ry for at være en kirkegård for rummissioner - kun cirka halvdelen af alle forsøg på at lande på planeten er lykkes.

Liv på Mars - eller ej

Målet med Curiositys tur på Mars er enkel: At bevise en gang for alle, at der findes organisk materialer som aminosyrer og sukkerarter på planeten.

- Finder Curiosity disse materialer vil det være et centralt bevis for, at der har været liv på Mars - og at der stadig kan være liv i meget primitiv form, dybt under Mars' overflade, siger Lewis Dartnell til Guardian og fortsætter:

- Det vil være en begyndelse, men det vil være op til fremtidige missioner som den europæiske ExoMars, der vil være i stand til at bore dybt ned i Mars, at finde det endelige bevis. Der er dog ikke planlagt lancering før 2018, siger astrobiologen.

Ugæstfri planet

Mars er en meget ugæstfri verden. Det er den, fordi planeten mistede sit magnetfelt på grund af store ændringer geologien.

På Jorden beskytter vores magnetfelt os fra solvinde, men uden denne beskyttelse blev Mars' atmosfære skrællet væk, og overflade-vandet blev kogt væk og ud i rummet.

Facebook
Twitter