National sørgedag i Ukraine efter flynedskydning

Ukraine trænger til fred siger præsident Petro Porosjenko, efter at 49 ukrainske soldater blev dræbt i fly.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, har erklæret lørdag for national sørgedag. (Foto: Marko Djurica © Scanpix)

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, har erklæret lørdag for national sørgedag, efter at prorussiske separatister har skudt et militært transportfly med 49 ukrainske soldater ned.

Han siger, at nationen har brug for fred, men at personerne bag nedskydningen fortjener straf.

- Alle involverede i kyniske terrorhandlinger af denne kaliber skal straffes. Ukraine har brug for fred. Terroristerne vil blive mødt af et passende svar, siger Porosjenko i en skriftlig udtalelse.

Det militære transportfly i Lugansk-området blev skudt ned med tunge våben, oplyser forsvarsministeriet i Kijev. Der var ud over tropper også militært udstyr i transportflyet.

Ifølge en talsmand for den ukrainske militæroperation i øst var der 40 faldskærmstropper og ni besætningsmedlemmer om bord på flyet.

- De er alle døde, siger Vladislav Selesnjov.

Porosjenko indkaldte efter det blodige angreb landets sikkerhedschefer til hastemøde.

Vragdele fra det nedskudte fly lå spredt ud over et område på hundredvis af meter på en hvedemark ved landsbyen Novohannijka, omkring 20 kilometer sydøst for Lugansk.

En patrulje af fra oprørsstyrkerne ledte efter ammunition i vragdelene.

- Det er sådan, det virker. Uanset hvor mange forstærkning fascisterne sender, så vil vi gøre sådan her hver gang. Vi taler med dem på vore egne betingelser, siger en af oprørerne, en 50-årig mand, der kalder sig Pjotr, når han er i aktion.

Han havde et kraftigt gevær i den ene hånd og en let maskinpistol i den anden samt to ammunitionsbælter om halsen.

Porosjenkos hovedkvarter var lørdag angiveligt udsat for et mislykket bombeangreb ifølge ubekræftede oplysninger fra en ukrainsk sikkerhedskilde, som nyhedsbureauet Reuters har talt med.

En kraftig sprængladning blev fundet ved Porosjenkos kontor i hovedstaden Kijev.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter