Nato-chef advarer Trump: Enegang er ikke en mulighed

Donald Trump har flere gange under sin valgkamp kritiseret Nato for at være forældet.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, advarer Donald Trump mod at trække sig fra Nato. (Foto: © THIERRY CHARLIER, Scanpix)

- Enegang er ikke en mulighed, hverken for Europa eller USA, siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

- Vi står over for de største sikkerhedsudfordringer i en hel generation. Der er ikke tid til at sætte spørgsmålstegn ved værdien af partnerskabet mellem Europa og USA, siger han.

Advarslen fra Stoltenberg kommer i kølvandet på det amerikanske præsidentvalg, skriver The Guardian og BBC.

Den nyvalgte præsident, Donald Trump, har flere gange under sin valgkamp kritiseret den vestlige militæralliance, Nato, for at være forældet og for ikke at være i stand til at bekæmpe terrorisme.

Han mener, at USA betaler for meget til alliancen i forhold til de andre lande, da landet betaler omkring 70 procent af Natos udgifter.

Stærkt amerikansk lederskab

Jens Stoltenberg har ifølge Observer erkendt, at der er behov for, at andre medlemslande betaler mere.

Men samtidig understreger han, at amerikanske ledere altid har haft en interesse i et stabilt og sikkert Europa, og at Nato spiller en uvurderlig rolle i blandt andet kampen mod Islamisk Stat.

- Det er alt for let at tage frihed, sikkerhed og velstand, som vi nyder, for givet. I disse usikre tider har vi brug for stærkt amerikansk lederskab, og vi har brug for, at europæerne påtager sig deres rimelige andel af byrden, siger Jens Stoltenberg, der samtidig mener, at USA har brug for Nato.

Angrebet 11. september 2001 er den eneste gang, hvor Nato har brugt sin selvforsvarsklausul, der forpligter alle medlemmerne til at komme til undsætning og hjælpe det land, der er angrebet, siger Jens Stoltenberg.

- Det var mere end symbolsk. Nato tog ansvar for operationen i Afghanistan. Hundredtusinder af europæiske soldater har tjent i Afghanistan siden, siger han.