Nato-chef om nervegift-angreb på tidligere spion: Grufuldt og uacceptabelt

Angrebet mod en russisk eks-spion i Storbritannien vækker bekymring i Nato.

Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg, står bag Storbritanniens premierminister, Theresa May, i sagen om giftangrebet mod en russisk tidligere spion. (Foto: Michaela Rehle © Scanpix)

Der er opbakning til Storbritannien, efter at Theresa May i går meddelte, at der er grund til at tro, at russerne står bag giftangrebet på den russiske tidligere spion og dobbeltagent Sergej Skripal og datteren Julia.

Og Nato er i løbende kontakt med de britiske myndigheder om sagen, lyder det fra generalsekretær Jens Stoltenberg.

- Brugen af nervegift af enhver art er grufuld og fuldstændig uacceptabel. Storbritannien er en meget værdsat allieret, og denne hændelse vækker stor bekymring hos Nato, siger Jens Stoltenberg.

Den 66-årige Sergej Skripal og hans datter, Julia, har været indlagt på hospitalet siden sidste søndag, hvor de blev fundet livløse på en bænk i den britiske by Salisbury.

Ifølge Theresa May kan giftstoffet, der er blevet brugt til angrebet, spores tilbage til en nervegift, som det russiske militær producerede under slutningen af Den Kolde Krig.

Vækker bekymring i EU

En talsmand for det russiske udenrigsministerium afviste i går beskyldningerne fra Storbritannien, mens flere lande viser opbakning til den britiske premierminister efter angrebet.

USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, har været i kontakt med sin britiske kollega, Boris Johnson, og udtrykt stor bekymring over det, han kalder Ruslands “tiltagende aggressivitet”.

- Vi står bag, at dem, der er ansvarlige - både dem, der har udført angrebet, og dem, der har beordret det - skal mødes af de nødvendige konsekvenser, sagde han i aftes.

Også EU og den franske præsident, Emmanuel Macron, som Theresa May ifølge bbc.com har været i kontakt med, har vist sig klar til at bakke op om et fælles modsvar til Rusland.

- Vi er meget bekymrede over situationen og de fund, Storbritannien har gjort indtil videre. Selvfølgelig kan Storbritannien regne med EU's solidaritet i denne situation, siger vicepræsident for EU-Kommissionen Valdis Dombrovskis ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den britiske premierminister har givet Rusland indtil midnat i aften til at komme med en forklaring på, hvordan Sergej og Julia Skripal er blevet forgiftet med et giftstof udviklet af det russiske militær.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter