Nato-chef til DR: Situationen er meget farlig

I et eksklusivt interview med DR understreger Natos generalsekretær, at Nato er en defensiv alliance og ikke en trussel mod Rusland.

- Vi står i en meget farlig situation.

Sådan lyder konstateringen fra Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, der i et eksklusivt interview med DR giver sit syn på situationen i Ukraine lige nu.

Rusland har en "truende retorik", siger Stoltenberg, og han opfordrer på det kraftigste til politisk dialog for at få reddet trådene ud, inden det kommer til regulær krig.

- Vi ved, at Rusland tidligere har brugt militær magt mod Ukraine, så det gør situationen farlig, og det er grunden til, at Nato på det stærkeste formidler til Rusland, at de bør trække deres styrker og sætte sig ned med Nato og finde en politisk løsning, siger Jens Stoltenberg til DR's EU-korrespondent Ole Ryborg.

Parterne beskylder lige nu hinanden for at angribe modparten og eskalere den konflikt, der for alvor er blevet optrappet den seneste tid, men som har været undervejs siden 2014, hvor Rusland annekterede Krim-halvøen.

- Det er en udvikling, vi har set over flere år, siger Stoltenberg.

- Det, der sker nu, viser, at Rusland er villig til at bruge trusler og omfattende magt for at tvinge Ukraine. Men også for at påtvinge alle Nato-landene, at vi skal opgive nogle vigtige principper for Europas sikkerhed - blandt andet at alle suveræne stater kan vælge sin egen fremtid, siger han.

'Nato er ikke en trussel for Rusland'

Ifølge Stoltenberg er frygten, at Rusland er i gang med at iscenesætte et påskud for en invasion af Ukraine - det sagde han tidligere på et pressemøde. Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, har samtidig her til aften meddelt, at USA har indikationer på, at Rusland planlægger et angreb på Ukraine "i de kommende dage".

Lige nu kører det diplomatiske arbejde på højtryk for at få situationen under kontrol. Der er møde i FN's sikkerhedsråd med Ukraine på dagsordenen, EU-landenes regeringschefer har diskuteret situationen på et topmøde i dag, og Nato's forsvarsministre har på andendagen været samlet for at vende konflikten.

- Vi fra Nato ønsker politisk dialog. Vi mener, at diplomati og dialog er vejen til at finde løsninger. Derfor har vi også inviteret Rusland til samtaler, siger Jens Stoltenberg.

Så set fra dig er det Rusland, der har forandret sig og ikke Nato eller andre, der har skabt nye situationer?

- Nato er forblevet en defensiv alliance. Vi er der for at beskytte alle Nato-allierede. Der kan ikke være nogen tvivl om, at i Ukraine er det Rusland, der er aggressor. Det er Rusland, der har brugt militær magt til at tage en del af Ukraine, siger han.

Samtidig har der dog også været drøftelser i Nato om at udvide tilstedeværelsen af styrker i det østlige Europa. Nato har styrker i Polen og Baltikum, men der er overvejelser om også at sende tropper til Rumænien.

Er Nato så ikke med til også at opskalere den konflikt eller uenighed, der er med Rusland, når Nato vælger at gøre det?

- Nato er ikke en trussel mod Rusland - Nato er en defensiv alliance.

- Det, Nato gør, er defensivt i forhold til de enorme styrkeoprustninger, Rusland foretager, siger Stoltenberg.

Nato-landene er sikre

Selvom situationen er højspændt, er der umiddelbart ingen grund til som borger i et Nato-land som Danmark at være bange for, at konflikten eskalerer her til.

- Vi ser ingen umiddelbare trusler mod nogle Nato-lande. Men vi ser, at der er en farlig situation omkring Ukraine, og det er alvorligt, siger Stoltenberg.

Der er altid en risiko for, at situationen kommer ud af kontrol, hvis der bliver omfattende kampe, og derfor er det "en farlig situation for os alle", siger Natos generalsekretær. Men han understreger, at så længe Nato står sammen, så er landene i alliancen sikre.

- Nu er Nato der jo for at forhindre, at Danmark eller Norge eller noget andet Nato-land skal føle sig truet, fordi Nato handler jo om, at hvis et Nato-land angribes, så er det et angreb på alle Nato-lande, siger han og gengiver alliancens slogan:

- En for alle, alle for en.

Derfor ser Stoltenberg også positivt på, at Danmark opruster med udsigt til den mulige eskalationen af situationen i Ukraine - blandt andet ved at sende kampfly til Bornholm.

- Når Nato-lande som Danmark gør det, så er det jo for at fjerne enhver mulighed for misforståelser og miskalkulationer af Natos evne og vilje til at beskytte alle Nato-lande.

- Så længe der ikke er nogen mulighed for at fejlvurdere det i Moskva, så vil ingen Nato-lande blive angrebet. Det er, når der er usikkerhed og et magtvakuum, at krig og konflikt kan opstå, siger Stoltenberg.