Nato er klar til at invitere Makedonien ind i varmen

Makedonien skal afslutte navnestrid med Grækenland, før Nato vil indlede optagelsesforhandlinger.

Diskussionen om ændring af Makedoniens navn har før til store demonstrationer, blandt andet her foran parlamentsbygningen i Skopje. (Foto: Ognen Teofilovski © Scanpix)

Makedoniens ønske om at blive fuldgyldigt medlem af Nato kan snart blive en realitet.

Nato-landene er på topmødets første dag i Bruxelles nået til enighed om at indlede optagelsesforhandlinger med Makedonien.

Landet skal dog først endegyldigt få afsluttet en mangeårig navnestrid med Grækenland, siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

- Natos dør er og vil være åben. Vi er blevet enige om at invitere regeringen i Skopje til at starte optagelsesforhandlinger, siger han.

- Så snart alle nationale procedurer er blevet afsluttet for at fuldende navneaftalen, så kan landet tilslutte sig Nato som vores 30. medlem, siger generalsekretæren.

Græsk blokering

Striden med Grækenland skyldes, at en region i det nordlige Grækenland har samme navn som Makedonien.

Det har ført til græsk vrede i flere årtier, der af denne grund har blokeret for makedonsk medlemskab af alliancen.

Håbefulde lande, der ønsker at blive optaget i Nato-klubben, skal godkendes af alle 29 medlemslande, men Makedonien har i flere måneder arbejdet for et navneskift, som kan bilægge striden.

I sidste uge lykkedes det parlamentet i Makedonien at godkende en ny lov om en ændring af navnet.

Af den nye lov fremgår det, at landet skal hedde Republikken Nordmakedonien.

Dog har især Makedoniens præsident, Gjorge Ivanov, modsat sig et nyt navn ved at nægte at underskrive aftalen, som han mener er i strid med forfatningen.

/ritzau/

Facebook
Twitter