Nato-general: Rusland rykker ikke ind i Ukraine

Ifølge Nato-general Philip Breedlove vil Rusland ikke rykke ind i Ukraine men fortsætte med at miskreditere Ukraines regering og opildne til uro.

Nato-general Philip Breedlove tror nu ikke længere, at præsident Putin vil indsætte almindelige soldater i Ukraine. (Foto: Chris Wattie © Scanpix)

Natos øverstkommanderende i Europa tror ikke, at Rusland vil sende soldater ind i det østlige Ukraine.

Nato-general Philip Breedlove mener, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, vil forsøge at nå sine mål på andre måder. For bare en uge siden var Breedlove ellers overbevist om, at russiske soldater ville blive beordret ind i nabolandet.

- Nu tror jeg, at Putin muligvis er i stand til at nå sit mål i det østlige Ukraine uden at krydse grænsen med sine styrker, siger Philip Breedlove i en tale til diplomater og militærfolk i Canadas hovedstad, Ottawa.

Specialstyrker i Ukraine

Breedlove mener nu, at den mest sandsynlige fremgangsmåde er, at Rusland fortsætter med at miskreditere regeringen i Kijev, skaber uro og hjælper med at opbygge en separatistbevægelse.

Mens generalen ikke forventer at se ordinære russiske soldater på ukrainsk jord, så er han overbevist om, at russiske specialstyrker tager del i de voldsomme kampe i den østlige del af landet.

Han sammenligner det med situationen på Krim-halvøen før annekteringen.

Signal om at styret vil kæmpe hårdt

- Husk på, at Putin først benægtede deres tilstedeværelse, og nu har han indrømmet deres tilstedeværelse på Krim. Det samme vil ske i Ukraine med tiden, siger Philip Breedlove.

Styret i Kijev indkaldte mandag specialstyrker fra politiet til udstationering i den sydlige by Odessa for at hindre separatisternes oprør i at brede sig.

Ukraine siger, at styrken i Odessa er baseret på civile aktivister, og iagttagere siger, at indsættelsen af styrken er et klart signal om, at styret vil kæmpe hårdt for at undgå, at konflikten udvikler sig til en regulær borgerkrig.

/ritzau/Reuters

FacebookTwitter