Nato holder hastemøde om krisen i Irak

Nato har ikke modtaget anmodninger om hjælp fra Irak, der er kastet ud i dyb krise af militantes offensiv.

Militante fra den islamistiske gruppering Den Islamiske Stat Irak og Syrien (ISIS), der rykkede ind i Tikrit tidligere på dagen. (© Scanpix)

Nato-ambassadørerne holdt onsdag et hastemøde på Tyrkiets anmodning om krisen i det nordlige Irak, hvor militante islamister overraskende blandt andet har vundet kontrol over storbyen Mosul.

I den forbindelse har de taget 80 tyrkiske statsborgere som gidsler.

- Tyrkiet har orienteret de andre allierede om situationen i Mosul, og om gidseltagningen af tyrkiske statsborgere, deriblandt generalkonsulen, siger en Nato-talsmand.

Stor bekymring

Han siger, at mødet kun er indkaldt af informationsmæssige grunde.

- De allierede fortsætter med at følge begivenhederne meget nøje og med stor bekymring. Han tilføjer, at de militante fra Den Islamiske Stat i Irak og Levanten udgør en alvorlig trussel mod Iraks sikkerhed og mod stabiliteten i hele regionen.

Nato har ikke modtaget anmodninger om hjælp fra de irakiske myndigheder i forbindelse med den seneste udvikling i landet.

Gengæld

Den tyrkiske udenrigsminister har advaret om, at Tyrkiet vil gøre gengæld, hvis de tilfangetagne tyrkiske statsborgere kommer noget til.

- Alle de, der er involveret, skal vide, at hvis vore statsborgere på nogen måde kommer noget til, så vil de blive udsat for massiv gengældelse, sagde landets udenrigsminister Ahmet Davutoglu tidligere onsdag.

Den sunnimuslimske gruppering Den Islamiske Stat Irak og Syrien (ISIS) rykkede ind på Mosuls tyrkiske konsulat, dagen efter at de havde vundet kontrol over hele Mosul.

- Vi har taget direkte kontakt til militante grupper i Mosul for at få garanteret sikkerheden for det diplomatiske personale, oplyser en tyrkisk regeringskilde.

/ritzau/Reuters