Nato-lande underskriver udvidelse med Montenegro

Snart vil der være 29 allierede flag uden for Natos hovedkvarter, siger generalsekretær Jens Stoltenberg.

Montenegros premierminister, Milo Djukanovic, sidder her sammen med Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg. (Foto: © JOHN THYS, Scanpix)

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) og hans kolleger fra de øvrige Nato-lande har torsdag underskrevet den tiltrædelsesprotokol, der vil gøre Montenegro til Natos 29. medlemsland, formentlig i løbet af næste år.

Montenegro bliver officielt medlem af Nato, når ratifikationsprocessen er gennemført i alle lande, men indtil da vil Montenegro deltage i alle Nato-møder som observatør.

- Det er et vigtigt øjeblik for mit land, siger Montenegros premierminister, Milo Djukanovic, under ceremonien i Natos hovedkvarter i Bruxelles.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, kalder det "et historisk skridt" og siger, at Montenegro nu er på vej ind i "historiens mest succesfulde alliance".

- Jeg forventer, at vi snart vil se 29 allierede flag uden for Natos hovedkvarter, siger alliancens generalsekretær.

- Medlemskab bringer mere stabilitet og sikkerhed til regionen, og det vil være et klart signal om, at Natos dør står åben for partnere, der deler vores værdier, siger han.

Montenegro har blot 650.000 indbyggere og en hær på omkring 2000 soldater. Det er kun 10 år siden, at det lille eksjugoslaviske land blev selvstændigt.

/ritzau/