NATO-øvelser bekymrer russiske naboer i Kaliningrad

Rusland frygter, at Nato-øvelser reelt er militær oprustning ved den russiske grænse

Polske faldskærmstropper øver sig i den største militære øvelse med NATO-styrker siden Den Kolde Krigs afslutning. Indbyggerne i den russiske eksklave Kaliningrad frygter at det kan ende med rigtig krig. (Foto: © Janek Skarzynski, Scanpix)

Den lille, russiske eksklave Kaliningrad ligger klemt inde mellem Nato-landene Polen, Litauen og så Østersøen. Den korteste afstand til resten af Rusland er 365 kilometer - væsentligt tættere på befinder sig lige nu 31.000 Nato-soldater.

Det bekymrer mange russere, fortæller DRs Ruslandskorrespondent Matilde Kimer fra Kaliningrad.

- Man bekymrer sig måske endnu mere her, fordi man ligger omgivet af Nato-lande, og fordi man ikke har noget sted at løbe hen, som en ung pige fortalte mig.

- De bekymrer sig dels over øvelsen, mens også over det kølige forhold mellem Rusland og Nato. Man føler, at Nato er den aggressive part, forklarer Matilde Kimer, der understreger, at den dårlige russiske økonomi og sanktionerne mod Rusland stadig fylder mest i deres liv.

Frygter øvelse dækker over oprustning

24 lande deltager i Nato-øvelsen, den største siden afslutningen på den kolde krig, og den foregår i både Polen, de tre baltiske republikker og Øster- og Nordsøen frem til 17. juni.

Omfanget møder ikke kun kritik fra russere i Kaliningrad, men også fra Moskva.

- Øvelserne bidrager ikke til en atmosfære af tillid og sikkerhed, siger præsident Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov.

Ifølge Nato handler øvelsen om tryghed i den baltiske region. Men det kalder russerne propaganda, siger Matilde Kimer fra Kaliningrad.

- Man tror ikke, at det bare er øvelser. Man frygter, at de militære installationer, der bliver lavet til øvelsen, bliver stående, og at Nato er i gang med at lave nogle fremskudte baser, man kan bruge, hvis og når man angriber Rusland.

Sammenhængende øvelser

  • Anakonda 2016 - Polen

  • Swift Responce - USA, europæiske lande, Polen

  • Baltops 2016 - Østersøen, m.m.

  • Sabre Strike - de baltiske republikker

  • Iron Wolf - Litauen

  • Dynamic Mongoose - Nordsøen