Nato-skibe skal rydde tusinder af miner langs Norges kyst

Der findes op mod 15.000 miner fra Anden Verdenskrig i norsk farvand.

Det er disse ni skibe, der skal hjælpe det norske forsvar med at fjerne minerne fra den nordlige kyst. (Foto: P.A.J. Bergen henegouwen © Nato)

Tusindvis af miner blev lagt ud langs Norges kyster under Anden Verdenskrig, og i de næste to uger skal ni Nato-skibe lede efter dem i havet ud for landets nordligste kyster.

- Det er rigtig meget sprængstof tilbage, så derfor har vi brug for en grundig plan til at fjerne det, og det er det, som denne Nato-styrke skal bidrage med, siger Are Ølberg, der orlogskaptajn i det norske forsvar, til Nrk.no.

I alt blev der lagt omkring 15.000 miner ud langs de norske kyster. Man formoder, at der findes op mod 7.000 miner i farvandet ud for Norges nordligste kyster.

Mini-ubåd og mandekraft

Are Ølberg fortæller, at de steder, som bliver undersøgt, er blevet nævnt i historiske beretninger fra krigen, fra logbøger eller fra vidneberetninger.

- Det kan også være, at fiskere eller andre har gjort fund i området, siger han.

Når en mine er lokaliseret, vil der først blive sendt en miniubåd derned for at tage billeder til dokumentation. Dernæst sender man dykkere ned til minen, hvor man lægger en sprængladning, skynder sig i sikkerhed og detonerer minen.

Anti-mine-aktionen begynder på mandag fra havnen i Hammerfest, der ligger lidt syd for Nordkap. Efter to uger lægger man i havn i Trondheim, hvorefter man fortsætter minesøgningen langs den snørklede kyst.

Rettelse: I den oprindelige artikel stod der, at 7.000 miner langs den norske kyst skulle fjernes i løbet af de næste to uger. Det er ikke korrekt. De norske myndigheder formoder derimod, at der findes op mod 7.000 miner i området, og at de vil blive fjernet, når man finder dem. DR Nyheder beklager.