Nato-topmøde: Rusland skal afskrækkes fra at angribe i Østeuropa

Ved at udstationere flere Nato-landes soldater håber man, at alliancens musketer-ed vil blive håndhævet i tilfælde af angreb.

Nato håber at afskrække eventuelle russiske angreb ved at sende flere forskellige Nato-landes soldater til Østeuropa. (Foto: Janek Skarzynski © Scanpix)

Russerne skal afskrækkes fra at angribe Estland, Letland, Litauen og Polen.

Det er Natos altoverskyggende dagsorden, når den vestlige militæralliance mødes i Warszawa i dag og i morgen.

Topmødet bliver afholdt på det Polske nationalstadion, som ganske passende også kunne ligne en fæstning med skarpe spir hele vejen rundt i taget.

Verden er et farligere sted

Og at befæste sig er godt, hvis man som Natos generalsekretær mener, at verden er blevet farligere.

- Verden er et farligere sted end for blot få år siden, siger Jens Stoltenberg.

Generalsekretæren siger det ikke direkte. Men hos Nato tænker man tilsyneladende stadig på, hvordan man i 2014 pludselig så en del af Ukraine, Krim-halvøen, blive besat og indlemmet i Rusland. Det vil man for alt i verden undgå sker i de baltiske lande og i Polen.

Det polske nationalstadion omdannet til Nato-topmøde. (Foto: Sune Christiani © DR Nyheder)

I det store hvide telt på stadionets plæne forventer Stoltenberg, at topmødet vil beslutte at udstationere i alt et par tusinde Nato-soldater til Østeuropa i form af fire bataljoner.

- Det vil inkludere mere militær tilstedeværelse i Polen samt Estland, Letland og Litauen, siger Stoltenberg.

Nato-soldaterne vil komme fra blandt andet Storbritannien, Canada, Tyskland og USA. Og Danmark forventes at levere et bidrag til den britiske bataljon.

Styrkerne er så små, at de ifølge flere rapporter ikke vil kunne stoppe en eventuel russisk invasion. Men tanken er ifølge flere iagttagere, at den første soldat, som russerne måtte møde ikke er estisk eller polsk, men britisk eller amerikansk.

Dermed vil man bedre kunne sikre, at alliancens musketer-ed overholdes, så et angreb på ét Nato-land også praktisk talt vil blive opfattet som et angreb på alle Nato-lande.