Natochef: Det var formentlig et ukrainsk missil, der ramte Polen i går. Men ansvaret er russernes

Selvom de foreløbige analyser viser, at missilet stammer fra Ukraine, så bærer Rusland stadig ansvaret i sidste ende, siger Jens Stoltenberg.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, stillede op til pressemøde, efter forsvarsalliancens møde onsdag om situationen i Polen. (Foto: © JOHN THYS, Ritzau Scanpix)

Eksplosionerne, der i går ramte Polen tæt på den ukrainske grænse, skyldes sandsynligvis et ukrainsk forsvarsmissil. Det fortalte Jens Stoltenberg, generalsekretær i Nato, efter forsvarsalliancens møde tidlig onsdag eftermiddag.

Her fortalte han, at man stadig må afvente yderligere undersøgelser, men han siger samtidig, at det tyder på, at eksplosionerne ikke var en bevidst handling.

- Vi har ingen indikationer om, at dette var resultatet af et planlagt angreb. Og vi har ingen indikationer om, at Rusland forbereder offensive militære aktioner mod Nato, lød det fra Jens Stoltenberg.

Ukrainsk missil, men ikke ukrainernes fejl

Eksplosionen i Polen fandt sted samme dag, som Ukraine var under heftige luftangreb fra russerne. Dermed tyder det på, at eksplosionerne, der ramte Polen tirsdag eftermiddag, skyldtes et ukrainsk affyret missil, der skulle forsvare landet mod russiske missilangreb, siger han.

Politiet er til stede i landsbyen Przewodów i Polen. Byen ligger omkring ti kilometer fra grænsen til Ukraine. (Foto: © Wojtek Radwanski, Ritzau Scanpix)

- Men lad mig sige det her helt klart: Det er ikke Ukraines fejl. Rusland bærer ansvaret i sidste ende, mens det forsætter sin ulovlige krig mod Ukraine, siger Jens Stoltenberg.

Han fortalte, at Nato fortsætter med at støtte Ukraine i landets ret til at forsvare sig selv.

- Rusland må stoppe denne meningsløse krig, sagde Nato-chefen.

Ser løbende på, om østlige grænse skal styrkes

Jens Stoltenberg fortalte, at landene vil fortsætte med at undersøge sagen og koordinere arbejdet mellem medlemslandene, og at man forsat vil gøre alt, hvad der er nødvendigt, for at forsvare samtlige medlemslande.

Nordmanden fortalte også, at Nato har udvidet sin tilstedeværelse langs Natos østlige grænse, siden Ruslands invasion af Ukraine. Det gælder både landtropper, men også tilstedeværelse i luften og i havet.

- Det har øget vores luftforsvarsmuligheder, men også vores muligheder for at få et fuldt billede af, hvad der sker langs grænsen mellem Nato-lande som Polen og Ukraine. Og vi ser løbende på, hvad vi ellers kan gøre, siger han.

Stoltenberg: Det er Putins ansvar

pressemødet blev der spurgt, om gårsdagens hændelse var det mest intense øjeblik for Nato i forsvarsalliancens historie. Her svarede Jens Stoltenberg, at han altid er meget påpasselig med at rangere forskellige situationer.

- Men den demonstrerer, at krigen i Ukraine, som er præsident Putins ansvar, stadig udvikler farlige situationer. Samtidig skal man huske på, at dette skete på samme tid, som at Rusland affyrede en bølge af luftangreb på ukrainske byer og angreb kritisk civil infrastruktur, lød det.

Polens præsident, Andrzej Duda, fortalte også tidligere, det ikke tydede på, at Polen i går blev udsat for et bevidst angreb, men at det sandsynligvis var et uheld.

Han fortalte også, at missilet højst sandsynligt stammede fra det ukrainske forsvar.

Ukraine har tidligere afvist, at missilet stammer fra dem.

Den polske præsident Andrzej Duda holdt pressemøde onsdag, efter eksplosionerne tirsdag. (Foto: © PAWEL SUPERNAK, Ritzau Scanpix)

Steffen Gram, der er seniorkorrespondent i DR, siger, at Nato med Stoltenbergs udtalelser fastholder presset på russerne.

- Men Stoltenberg talte for eksempel ikke om øgede sanktioner. Det ene missil er tragisk, men er de uheld, der sker, og i denne situation ændrer det ikke fundamentalt på den krig, der er i gang i Ukraine, siger Steffen Gram.

To personer mistede livet på grund af missilnedslaget.

Du kan få de seneste nyheder om situationen og krigen i Ukraine i DR’s liveblog her.