Natos generalsekretær: Europa skal forberede sig på flere ukrainske flygtninge

I sidste uge lød meldingen fra generalsekretæren, at Nato-landene bør hjælpe Ukraine med at komme igennem vinteren.

Billedet er fra den 24. november, og det viser indbyggere i Kyiv, der fylder plastikflasker med vand fra en vandpumpe i en af byens parker. (Foto: © GENYA SAVILOV, Ritzau Scanpix)

- Vi skal være forberedte på, at flere flygtninge kommer til Europa. Dette er en krig - en brutal krig.

Sådan lød det i dag fra Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, forud for et to dage langt møde mellem Natos udenrigsministre i Rumæniens hovedstad, Bukarest. Det skriver BBC.

Her svarede Jens Stoltenberg blandt andet på spørgsmål fra pressen om, hvorvidt han forventer en anden bølge af migration fra Ukraine, efterhånden som kulden tager til i landet.

- Mange er krydset ind i Rumænien - det viser, hvor belejligt det er, at vi mødes her, sagde generelsekretæren, der forventer, at flere flygter fra Ukraine til andre europæiske lande, eftersom at vigtig ukrainsk infrastruktur fortsat bliver bombet.

Gennem længere tid har Rusland nemlig målrettet sine luftangreb i Ukraine mod kritisk infrastruktur og faciliteter særligt knyttet til elektricitetsnettet.

Det har resulteret i, at 40 procent af Ukraines energi-infrastruktur er beskadiget eller helt ødelagt.

Billedet viser en ødelagt lejlighed i den tilbageerobrede landsby Cherkaski Tyshky i Kharkiv-området. Billedet er fra den 17. november, hvor sneen allerede er faldet. (Foto: © SERGEY KOZLOV, Ritzau Scanpix)

Millioner på flugt

Siden krigens begyndelse er næsten 7,9 millioner mennesker flygtet fra Ukraine til resten af Europa. Det viser den seneste opgørelse fra FN's Flygtningehøjkommissariat - også kendt som UNHCR.

Alene i Danmark er der registreret 36.983 flygtninge, og ud af dem har 34.945 fået midlertidig beskyttelse. Der findes dog ikke et præcist tal for, hvor mange der er rejst igen.

Tilbage i marts vurderede den tidligere regering, at tallet kunne nærme sig mere end 100.000 ukrainske flygtninge.

Hjælp til Ukraine

Forud for mødet i Bukarest lød budskabet fra generalsekretæren i sidste uge, at Nato-landene bør hjælpe Ukraine med at komme igennem vinteren.

Kulden har nemlig ramt Ukraine, og derfor har de lige nu også behov for eksempelvis vintertøj, generatorer til når elektriciteten forsvinder, brændstof og andet civilt udstyr til at hjælpe dem igennem de kommende måneder.

Samtidig lød meldingen fra Røde Kors i midten af november, at nødhjælpsorganisationen forventer op mod halvanden million internt fordrevne ukrainere som følge af de mange strømafbrydelser.

Ender antallet som Røde Kors forventer, kommer det til at presse den humanitære indsats, udtalte Jakob Harbo, Røde Kors' landechef i Ukraine, til DR.