Natos missilskjold får hård medfart af Putin

Den rumænske del af Natos missilskjold er taget i brug. Putin siger, at det destabiliserer sikkerheden.

Putin køber ikke argumentet om, at skjoldet skal beskytte mod aggressive lande som Iran. (Foto: © Maxim Shemetov, Scanpix)

Rusland vil justere på sine forsvarsudgifter, sådan at truslen fra det amerikanske missilskjold kan neutraliseres.

Det siger Ruslands præsident, Vladimir Putin.

- Den seneste udvikling antyder, at situationen ikke ændrer sig til det bedre, siger Putin ifølge det russiske nyhedsbureau Tass ved et møde med officerer.

- Uheldigvis forværres den, når vi tager udstationeringen af radarstationen i Rumænien som et element i USA's missilforsvarssystem i betragtning.

Basen er et led i det system, der skal advare Nato mod angribende missiler og skyde dem ned. På basen skal der placeres missiler.

I systemet skal blandt andet også indgå en base i Polen og Tyrkiet, ligesom skibe er med i systemet.

Rusland har mange gange kritiseret missilskjoldet, mens Nato, herunder USA, har erklæret, at skjoldet ikke er beregnet som et forsvar mod Rusland.

Derimod er det et forsvar mod eventuelt langtrækkende missiler, der affyres fra aggressive lande. Iran er nævnt som et eksempel.

- Lad os huske, at for blot nogle få år siden sagde alle vore modstandere med én stemme, at vore partnere i Vesten, i Europa, i USA havde brug for missilforsvarssystemet for at afværge missiler og atomtrusler fra Iran.

- Hvor er denne atomtrussel fra Iran nu? Den er væk. Men dannelsen af missilforsvarssystemet fortsætter, siger Putin.

/ritzau/Reuters