Navalnyj-allierede anholdt før nationale demonstrationer

Den russiske oppositionsleder opfordrer fortsat folk til at gå på gaden i morgen.

Aleksej Navalnyj og hans hold udgav i tirsdags en to timer lang video med titlen "Et palads til Putin", der er set af knap 50 millioner allerede. (Foto: ALEXANDER NEMENOV © Scanpix)

Først var det en, så blev det to, og torsdag aften var intet mindre end fem af den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyjs nærmeste allierede anholdt.

Navalnyj har opfordret russere over hele landet til at gå på gaden i morgen, og anholdelserne sker, få dage før der forventes demonstrationer i mindst 50 byer.

Torsdag eftermiddag var det først Ljubov Sobol, der var en af de mest fremtrædende personer under de store nationale demonstrationer forrige sommer, som blev anholdt.

Ifølge TVRain blev hun tilbageholdt af politiet, fordi hun har opfordret til demonstrationerne lørdag, som ifølge myndighederne er ulovlige.

Oppositionsaktivisten Lyubov Sobol blev anholdt i går morges. I aftes blev hun løsladt igen (arkivfoto). (Foto: Shamil Zhumatov © Scanpix)

Nogle timer senere meddelte Navalnyjs talskvinde, Kira Jarmisj så på Twitter, at hun også var blevet anholdt. Det samme gjaldt Georgij Alburov, som har været tilknyttet Navalnyjs antikorruptions-organisation, FBK. Ifølge Radio Free Europe blev også organisationens advokat Vladlen Los og medarbejderen Georgy Alburov anholdt.

Ljubov Sobol forlod sent i aftes politistationen i Moskva, hvor hun dagen i gennem havde været tilbageholdt.

- Jeg er endelig hjemme og kan lægge mit barn i seng. Lovløsheden mod mig og mine kollegaer har kun ét mål: at skræmme alle, så de er bange for at tale imod det. Men vi er flertallet, og vi er ikke bange, lød meldingen i aftes fra Sobol på Twitter.

Senere i dag står hun over for en høring, der kan udløse 30 dages fængsel, for at organisere ulovlige protester, beretter Moscow Times.

Anholdt ved ankomsten

Selv sidder Aleksej Navalnyj varetægtsfængslet, efter han i søndags blev anholdt, da han for første gang i godt fire måneder satte fødderne på russisk jord efter i sommer at være blevet udsat for et giftattentat, han mener, den russiske præsident, Vladimir Putin, står bag.

Angrebet mod Navalnyj skete, da han var på vej fra Tomsk til Moskva, men han blev så syg, at flyet nødlandede, og kort efter blev oppositionslederen fløjet til behandling i Tyskland, hvor han modtog behandling og lå i koma i nogle uger.

Udenrigsminister Jeppe Kofod fordømte i sidste uge forsøgene på at lukke munden på kritikere i Rusland:

Men i løbet af denne uge viste Navalnyj så, at selv ikke en varetægtsfængsling stopper ham, da han sammen med sit hold udgav en to timer lang video med titlen "Et palads til Putin".

Ifølge filmen er der tale om en otte milliarder kroner dyr ejendom ved Sortehavet, som tilhører den russiske sikkerhedstjeneste, men er blevet opført af præsident Putin ved hjælp af midler, som er tilvejebragt gennem skuffeselskaber og et utal af stråmænd.

Putins talsmand, Dmitrij Peskov, har kaldt anklagerne for "det rene vrøvl".

- Det er fuldstændig grundløse beskyldninger. Det er det rene vrøvl. Paladset har ingenting at gøre med præsidenten eller Kreml, lød det blandt andet fra Peskov ifølge nyhedsbureauet Interfax.

Aleksej Navalnyj opfordrede mandag til store folkelige protester. Her føres han ind på en politistation uden for Moskva, efter han var blevet varetægtsfængslet i 30 dage. (Foto: ALEXANDER NEMENOV © Scanpix)

Personer tilknyttet Navalnyjs antikorruptionsorganisation er dog ikke de eneste, som i kontakt med politiet i løbet af dagen. Også flere redaktører på uafhængige medier som eksempelvis Mediazona fik besøg af politiet.

Samtidig har myndigheden, som overser medier i Rusland, Roskomnadzor, forsøgt at begrænse for indhold på blandt andet TikTok, hvor millioner af særligt unge har lagt videoer op til støtte for Navalnyj og med beskeder om at gå på gaden for at demonstrere på lørdag.

Videoer med hashtags som "frihed til Navalnyj" og "23januar" har op mod 200 millioner hits.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter