Navalnyj-støtter kastes i fængsel over hele Rusland

Den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj er ikke gået stille med dørene, efter han besluttede sig for at vende hjem til Rusland for nylig.

Her er det en Navalnyj-tilhænger, der bliver anholdt i Moskva, nærmest inden demonstrationen i hovedstaden er gået i gang. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)

Den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj er ikke gået stille med dørene, efter han besluttede sig for at vende hjem til Rusland for nylig.

Han blev anholdt med det samme, da han landede i Rusland søndag. Siden er en kampagne blevet lanceret, hvor han kritiserer Putin for at bo i ekstremt luksuriøse omgivelser. Og i dag har han så opfordret sine støtter til at gå på gaden og demonstrere mod det russiske styre.

Det har allerede ført til talrige anholdelser over hele landet.

Ifølge observatørgruppen OVD-info er mere end 1.900 på nuværende tidspunkt blevet anholdt. Og man må formode, at det tal vokser de næste timer.

I Sankt Petersborg var hobevis af demonstranter også mødt op for at protestere.

Russisk politi har forud for dagens planlagte demonstrationer advaret om, at de ville slå hårdt ned på uautoriserede demonstrationer.

Blandt de anholdte var tidligere i dag Navalnyjs kone, Julia Navalnaja, men hun er ifølge flere russiske medier nu blevet løsladt igen.

Horn i Putins side

Navalnyj har gennem en årrække haft et horn i siden på Ruslands præsident, Vladimir Putin. Gennem afsløringer på sin Youtube-kanal har han vist eksempler på korruption i den russiske top.

For få dage siden lagde Navalnyj og hans hold en video på Youtube, hvor de forsøger at bevise, den ekstreme luksus Putin tilraner sig.

- Jeg vil meget gerne vise, hvordan en ordinær Sovjet-soldat udviklede sig til at blive en galning, som er besat af penge og luksus - og bogstaveligt talt er villig til at ødelægge dette land og slå ihjel for at beholde sine guldkister, lyder det fra Navalnyj i videoen.

På få dage er videoen set næsten 70 millioner gange.

Det har ikke været omkostningsfrit for Navalnyj at gå op mod Putin. Således er han blevet anholdt adskillige gange, og han er sågar også blevet forsøgt dræbt.

Sidste år blev Navalnyj forsøgt forgiftet med giftstoffet Novitjok, som blev udviklet under Sovjet-tiden. Meget tyder på, at efterretningstjenesten FSB stod bag aktionen. Han svævede mellem liv og død og blev hentet fra Rusland til Tyskland for at blive behandlet.

Søndag tog han hjem til Rusland, hvor han altså blev anholdt med det samme, han steg af flyet, som du kan se i videoen her.

Inden da var flyet blevet omdirigeret til en anden lufthavn, end den det oprindeligt skulle have landet i. Men i den oprindelige lufthavn var der mødt hundredvis af Navalnyjs støtter op, og flyet blev med kort varsel altså omdirigeret.

Den officielle udmelding lød, i hvert fald på et tidspunkt, at en sneplov stod i vejen for landingen.

- Det siger blot noget om, hvad der foregår i Rusland lige nu, fnøs Navalnyj, der ikke gav meget for den forklaring.

Anholdelser fra øst til vest

Navalnyjs tilhængere har planlagt demonstrationer i 60 forskellige russiske byer - ingen af dem har dog fået tilladelse fra myndighederne.

Det gigantiske land strækker sig over 11 tidszoner, så det er mange timer siden, demonstrationerne begyndte i den østlige del af landet.

Fra Vladivostok, hvor det er midt om natten i skrivende stund, og til Moskva i den vestlige del af landet, er der meldinger om anholdelser.

I Moskva siger øjenvidner ifølge Reuters, at der allerede er blevet anholdt over hundrede demonstranter. Der er samtidig meldinger om, at nettet fungerer dårligt, uden det dog er blevet bekræftet, at det er en del af de russiske myndigheders forsøg på at slå protesterne ned.

I tweetet herunder kan man se, hvordan folk bliver anholdt i den russiske hovedstad Moskva.

Flere af Navalnyjs nære støtter er blevet arresteret, skriver BBC. Det drejer sig blandt andet om hans talskvinde og en af hans advokater. De kan se frem til bøder eller kortere fængselsstraffe.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter