Navy Seals vil lukke munden på Bin Ladens drabsmand

Osama bin Ladens angivelige drabsmand toner snart frem på skærmen i en stor dokumentar. Men nu truer hans gamle chefer i Navy Seals med at stille ham for retten.

Navy Seals maskeret til ukendelighed under en aktion i Somalia. (Foto: Shane McCoy © Scanpix)

Tavshed er en stolt tradition for specialstyrkerne i USA.

Deres arbejde er voldsomt og farligt og uden anerkendelse fra den brede befolkning, da kendskabet til deres gerninger og sejre er begrænset til broderskabet.

Det er ikke for sjov, at elitetropperne Navy Seals kendes under navnet 'de tavse professionelle'.

Men som noget nyt er flere af dem ikke specielt tavse mere.

Osamas drabsmand afsløres dokumentar

Siden Osama bin Ladens muromkransede hjem i den pakistanske militærby Abbottabad blev bestormet af Navy Seals i 2011 og verdens mest eftersøgte terrorist dræbt, er stort set enhver detalje om angrebet blev afsløret dryp for dryp.

I flere bøger, filmen Zero Dark Thirty og en stor artikel i magasinet Esquire.

Den seneste, der er parat til at afsløre detaljer om deres arbejde under radaren, er Robert O'Neill.

I næste uge toner han formentlig frem i en dokumentar på den amerikanske tv-station Fox for at forklare, hvordan han angiveligt tog livet af terroristlederen.

Den 38-årige veteran var bange for, at han alligevel snart blev afsløret, har han sagt til Washington Post.

Men nu har Navy Seals fået nok af hans udtalelser i pressen.

Navy Seals truer med retsforfølgelse

Derfor har cheferne sendt et brev til aktive og forhenværende soldater den 31. oktober for at minde dem om deres tavshedsløfte - og tale med store bogstaver til dem, der er har brudt det.

- En central del af vores etos er: Jeg skilter ikke med karakteren af mit arbejde eller søger anerkendelse for mine handlinger. Vores etos er en livslang forpligtelse, både under og efter tjeneste, skriver cheferne ifølge USA Today.

De, der bryder vores kodeks, kan se frem til at blive sparket ud af specialstyrkerne, advarer de og truer med sagsanlæg.

- Vi finder os ikke i overlagt eller egoistisk foragt for vores kerneværdier i bytte for berømmelse og økonomisk gevinst.

FOX afviser at droppe dokumentaren

Men Fox News afviser at pille dokumentaren af programmet.

- Fox News er ikke blevet kontaktet af USA's forsvarsministerium eller andre myndigheder, der er bekymrede for dokumentaren 'Manden, der dræbte Osama bin Laden', og derudover har vi alle intentioner om at vise den som planlagt,, siger en talsmand til den britiske avis The Telegraph.

- Derudover afslører vi ikke identiteten på den Navy Seal, der er interviewet til programmet, før end vi viser det.

Dermed afviser han at afsløre, om den mand, de har med i programmet, er Robert O'Neill.

Dokumentaren handler angiveligt om, hvad der skete den dag, da Navy Seals tog livet af Osama bin Laden, og derudover om, hvordan soldater træner sig op til at blive optaget i de prestigefyldte specialstyrker.

Den 38-årige veteran er langt fra den første, der fortæller om drabet på Osama bin Laden. En tidligere Navy Seal Matt Bissonette har i sin bog fra 2012 "No easy Day" beskrevet, hvordan aktionen foregik.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk