Nazi-tilråb får britiske politikere til at slå alarm

Politikere fra begge politiske fløje ønsker, at politiet skal gøre mere for at beskytte dem mod demonstranter.

Flere end 55 britiske parlamentarikere har slået alarm, efter at den konservative eksminister Anna Soubry i går blev overfuset foran parlamentet i London.

Under et liveinterview blev Anna Soubry beskyldt for at være både ”nazist” og ”løgner” af en gruppe tilhørere, der også fulgte efter hende, da hun gik tilbage til parlamentsbygningen.

Her blev kun kaldt ”det værste afskum”, og det fik hende efterfølgende til at kritisere politiet for ikke at have grebet ind over for demonstranterne.

The Metropolitan Police er gået i gang med at efterforske, om der blev begået en forbrydelse mod den konservative politiker.

Men sagen har vakt opsigt i det britiske parlament, og i et brev til Cressida Dick, der er politikommissær hos The Metropolitan Police, skriver politikerne nu, at de har ”alvorlige bekymringer om den forværrede offentlige orden og sikkerhedssituationen” foran parlamentet.

Skældsord og trusler

- I månedsvis har folk med forskellige politiske holdninger til brexit demonstreret fredeligt og roligt. Men som I betjente udmærket er klar over, er der i den seneste tid opstået en ubehagelig enhed af individer med forbindelser til det yderste eller det ekstreme højre, der i stigende grad tyr til intimiderende og potentielt kriminelle handlinger målrettet parlamentsmedlemmer, journalister, aktivister og folk på gaden, lyder det i brevet.

De understreger, at Anna Soubry ikke er den eneste, der er blevet overfuset foran parlamentet. Mandag offentliggjorde Owen Jones, der er en fremtrædende, venstreorienteret kommentator, eksempelvis en video på Twitter, hvor han selv bliver råbt efter af brexit-tilhængere foran parlamentet.

Politikerne mener ikke, at politiet gør nok for at beskytte dem, og de anmoder nu om bedre beskyttelse, skriver BBC.

- Det er helt og aldeles uacceptabelt, at parlamentsmedlemmer, journalister, aktivister og almindelige borgere bliver udsat for skældsord, trusler, truende adfærd og angreb, der potentielt kan blive alvorlige, når de skal til og fra arbejde.

Downing Street: Uacceptabelt

Det er Labour-politikeren Stephen Doughty, der har været tovholder på brevet, og der er både tilhængere og modstandere af brexit, der har sat deres underskrifter på det.

Brevet har sat fokus på den højspændte brexit-debat, der lige nu finder sted i Storbritannien.

I næste uge skal parlamentarikerne stemme om den brexit-aftale, som premierminister Theresa May har forhandlet på plads med EU. Men aftalen har mødt stor kritik, og den har samtidig sat fokus på de store spændinger, der er mellem brexit-tilhængerne og -modstanderne.

En talsmand for premierministeren understregede, at Anna Soubry-sagen er ”uacceptabel”, og at "enhver politiker frit skal kunne udføre sit job uden risiko for at blive intimideret”.