Naziafsløringer fælder ni kandidater hos Sverigedemokraterne

Partiet undersøger syv medlemmers fortid, og imens er de spærret fra at deltage i valget.

Sverigedemokraterne og deres formand, Jimmy Åkesson, har spærret en række kandidater til valget, fordi de har haft forbindelse til højreradikale grupper tidligere. (Foto: 9200 Adam Ihse/TT © Scanpix)

Afsløringer af, at en række kandidater for partiet Sverigedemokraterne har en fortid på den radikale højrefløj, får nu konsekvenser.

To kandidater er trådt tilbage. Og yderligere syv bliver undersøgt internt, hvilket får konsekvenser for deres mulighed for at deltage i valget den 9. september.

- Deres medlemsskaber kommer til at være spærret, mens undersøgelserne står på, og vi vil bede Länsstyrelsen (regional valgmyndighed, red.) at annullere de kandidaturer, som er opskrevet på valglisterne. Når man er annulleret, kan man ikke være kandidat i det kommende valg.

- Deler man ikke partiets ideologiske tankegang, skal man ikke være medlem, endsige være kandidat for vores parti, meddelte Sverigedemokraternes presseafdeling tidligere i dag.

Det er avisen Expressen, der i samarbejde med mediet Expo har afsløret de ni Sverigedemokraters fortid i nazistiske miljøer.

De fleste har været medlemmer af det nynazistiske parti Nationalsocialistisk Front, mens en enkelt i 2015 var støttemedlem i den nynazistiske forening Nordiska motståndsrörelsen.

For flere af kandidaternes tilfælde ligger tiden hos Nationalsocialistisk Front dog op til 20 år tilbage i tiden.

Præcisering: Det har tidligere fremgået af denne artikel, at der var tale om Rigsdagskandidater. Der er tale om ni lokale kandidater for Sverigedemokraterne.

FacebookTwitter