Nedlukning i Kina efter nye coronaudbrud: Det er frustrerende, for vi ikke ved, hvornår det hører op

Flere provinser i Kina lukker igen ned efter nye udbrud af coronavirus.

I Jilin er der nu igen lukket for offentlig transport, og politiet er her udstationeret ved en togstation, efter flere nye tilfælde af coronavirus er konstateret i byen. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Der er nærmest tale om deja-vu: Bus - og toglinjer, der indstilles. Skoler lukker ned, børn sendes hjem, og tusindvis af mennesker sendes i karantæne.

Et scenarie, som det meste af verden kun genkender alt for godt, og som nu gentager sig for millioner af mennesker i Kina.

I flere

regioner
i den nordøstlige del af landet er der blevet genindført strenge
restriktioner
og nedlukning som
reaktion
på en stigning af nye coronatilfælde.

På gaden i Jilin får man nu målt sin temperatur som et led i de sikkerhedsforanstaltninger, der bliver taget, efter nye coronatilfælde igen er dukket op i byen. (Foto: STRINGER)

Det er særligt fra

provinserne
Jilin, Liaoning og Heilongjiang, at de lokale myndigheder nu frygter en "andenbølge" af smittespredning efter en periode, hvor der ellers har været nedgang i antallet af smittetilfælde, og hvor dele af landet så småt er begyndt at genåbne.

Byerne Jilin og Shulan, der ligger ved grænsen til Rusland og Nordkorea, er kommet under streng lockdown og kategoriseret som højrisiko-områder, efter der de seneste dage er konstateret et nyt såkaldt klyngeudbrud. Mindst 34 personer er foreløbig testet positive med corona inden for de seneste to uger i Jilin-regionen.

Jilins viceborgmester har ifølge Bloomberg kaldt situation for "ekstremt alvorlig og meget kompliceret" og konstateret, at der er en "stor risiko for yderligere spredning".

Også i Shenyang, en by omkring 500 kilometer væk fra Shulan og med omkring 7,5 millioner mennesker, er man begyndt at lukke ned.

Her bekræftede man i begyndelsen af sidste uge første nye tilfælde i 89 dage, og flere er kommet til i de efterfølgende dage. Ifølge regeringen har de nye smittetilfælde forbindelse tilbage til Shulan.

Ifølge Fan Pai, der arbejder i Shenyang, er det tydeligt, at man nu igen er opmærksom på risikoen for spredning af coronavirus.

- Børn er igen iført masker, når de leger udenfor, og vores

sundhedspersonale
går igen rundt i fuldt beskyttelsesudstyr. Det er frustrerende, fordi vi ikke ved, hvornår det hører op, siger hun til Bloomberg.

Kan spores tilbage til lokal kvinde

Foreløbig mener de lokale myndigheder, at udbruddet i Shulan kan spores tilbage til en lokal kvindelig indbygger, der så vidt vides ikke for nylig har været udenfor landets grænser. Byen har lukket alle offentlige områder, heriblandt sportsfaciliter, biblioteker og biografer.

Beboelsesesområder med bekræftede eller mistænkte coronasmittede vil blive lukket af, og kun en enkelt person fra hver familie er tilladt at foretage "essentielle indkøb" i to timer hver anden dag.

Myndighederne har advaret om, at der kan gå flere uger, før indbyggerne i byerne igen får noget, der minder om en normal hverdag, og ifølge China Daily betegnes byen nu som landets seneste "hotspot".

Et nyt udbrud i byen, hvor hele corona-pandemien menes at stamme fra, Wuhan, har fået

myndighederne
til at indføre omfattende test for at få virusspredningen under kontrol.

Facebook
Twitter