Nedtællingen til nyvalg i Spanien er gået i gang

Spaniens parlament nedstemmer socialisternes bud på en regering. Stadig ingen regering efter decembervalget.

Formelt ledes Spanien fortsat af Mariano Rajoy, der er leder af det konservative PP. (Foto: © Gerard Julien, Scanpix)

En plan om en koalitionsregering under ledelse af de spanske socialister har fået en kold skulder af parlamentet i den spanske hovedstad, Madrid.

Da forslaget kom til afstemning i aften, stemte rivaler på såvel højrefløjen som venstrefløjen imod.

Med afstemningen er der sat en nedtælling i gang mod nyvalg. Det kommer ifølge forfatningen om to måneder, medmindre parlamentarikerne inden da er blevet enige om en regering.

Det er en ny situation for spanierne, der traditionelt giver et af de to store, gamle partier, netop de konservative og socialisterne, flertal.

De to partier har på skift stået i spidsen for Spanien, efter at diktaturet med Francisco Franco i spidsen faldt i 1970'erne.

Ved valget i december stemte vælgerne imidlertid det venstreorienterede parti Podemos og det liberale parti Ciudadanos ind i parlamentet, og de to nye grupperinger har skabt en helt ny politisk situation i landet.

Der er ikke noget parti, der har absolut flertal, og det har vist sig meget svært at danne en koalitionsregering med et flertal i ryggen.

Formelt ledes Spanien fortsat af Mariano Rajoy, der er leder af det konservative PP, og som er fungerende premierminister.

/ritzau/Reuters