Nedtur hos 'Die Grünen' i Tyskland efter pengegaver og sminket CV

De Grønne skal forsøge at få deres valgkamp tilbage på sporet til weekendens landsmøde.

Kanslerkandidaten, Annalena Baerbock, fra De Grønne havde taget mange tyskere med storm, og det lovede fantastisk godt for efterårets parlamentsvalg i Tyskland. Nu er valgkampen kørt af sporet efter flere dårlige sager. (Foto: MICHAEL KAPPELER)

Det gik ellers lige så godt for Tysklands miljøparti Die Grünen – ”De Grønne”.

I ugevis havde deres nyslåede kanslerkandidat, Annalena Baerbock, storsmilet på samtlige avisforsider. Hendes skarpe intellekt og ungdommelige vigør havde taget mange tyskere med storm.

I nogle meningsmålinger havde De Grønne endda overhalet landets største parti, Angela Merkels konservative CDU. Det lovede fantastisk godt for efterårets parlamentsvalg i Tyskland.

Så propperne på den økologiske boblevin var klar til at blive løsnet. I denne weekend skulle De Grønnes digitale landsmøde markere den officielle start på partiets valgkamp.

I stedet tegner landsmødet til at blive et krisemøde.

For lige som festen skal til at starte, knækker popularitetskurven. Pludselig kan langt færre tyskere se for sig, at Annalena Baerbock overtager kanslerkontoret i Berlin efter Merkel, der ikke genopstiller. Det viser en frisk meningsmåling for tv-stationen ZDF.

Hvad går der galt for Tysklands politiske himmelstormere?

De "glemte" gratialer

I slutningen af maj bliver det afdækket, at Annalena Baerbock modtog gratialer fra sit parti, som hun ikke opgav til den tyske parlamentsforvaltning, selvom hun var forpligtet til det.

Ifølge nyhedsmagasinet SPIEGEL er der tale om et samlet beløb svarende til godt 188.000 danske kroner. Baerbock, der er De Grønnes partileder, fik blandt andet pengegaverne som tak for en succesrig valgkamp til Europaparlamentet i 2019 – og for sit arbejde under coronapandemien i 2020. Ifølge en talskvinde har partilederen ganske enkelt "glemt" at opgive beløbene, hvilket man får rettet op på.

Annalena Baerbock har ikke gjort noget decideret ulovligt, hun har undskyldt og kaldt forløbet en "dum forseelse". Alligevel skader affæren kanslerkandidatens og miljøpartiets ry. For De Grønne har ofte krævet større gennemsigtighed hvad angår politikeres biindtægter. Nu fremstår de dobbeltmoralske.

Det sminkede CV

I begyndelsen af juni kommer det frem, at Annalena Baerbock har sminket sit CV på internettet.

Indtil for nylig kunne man blandt andet læse, at hun er medlem af FN's flygtningehøjkommissariat og tænketankene German Marshall Fund og Heinrich-Böll-Stiftung. Men FN-institutionen optager slet ikke enkeltmedlemmer. Og i den ene tænketank var hun kun stipendiat, men ikke medlem – og den anden har hun meldt sig ud af.

Annalena Baerbocks pressefolk er hurtige til at rette fejlene i CV’et, kanslerkandidaten undskylder igen og kalder sagen noget møg. Men hos nogle tyskere efterlader den et indtryk af, at den relativt uerfarne politiker prøver at fremstå mere kvalificeret til kanslerposten, end hun egentlig er.

Kravet om højere benzinpriser

Sidst men ikke mindst kommer Annalena Baerbock for nylig ud med et tilsyneladende uformidlet krav om, at prisen på benzin bør forhøjes i Tyskland - et følsomt emne i et land, hvor privatbilisme er en hellig ko.

Og reaktionerne kommer prompte – og fra samtlige andre partier. Den konservative kanslerkandidat, Armin Laschet, kalder forslaget "småligt". Den socialdemokratiske kandidat, Olaf Scholz, fastslår, at tiltaget "ikke vil sørge for bedre klimabeskyttelse, men for mere frustration". Flere partier kritiserer, at højere benzinpriser især vil ramme de økonomisk svage.

De konkurrerende politikere skæver formentlig til meningsmålinger, der viser, at tre ud af fire tyskere er imod prisstigninger på benzin. At De Grønne desuagtet holder fast i deres krav, ser nu ud til at skade deres valgkamp. For det bekræfter et billede, kritikerne gerne tegner af miljøpartiet: at De Grønne vil forbyde og regulere sig ud af klimakrisen, og at det kommer til at blive dyrt for almindelige tyskere.

Afgørende landsmøde

I dønningerne på de uheldige sager, der med ét omgiver Tysklands miljøparti og dets kanslerkandidat, har De Grønne hårdt brug for at få deres valgkamp tilbage på sporet. Weekendens landsmøde burde være en oplagt mulighed. Men den truer med at synke ned i kaos.

Der er blevet indgivet over 3.000 ændringsforslag til det valgprogram, De Grønne skal stemme om. Det er usædvanligt, selv for et parti hvis delegerede holder af at diskutere. Men der er mange, der synes, partiet er blevet for midtsøgende og for villigt til at indgå kompromiser. De vil have et mere venstreorienteret valgprogram, og det vil de kæmpe for.

Partitoppen har kunnet koge antallet af forslag ned til omkring tyve. Men flere forslag truer fortsat et valgprogram, der gerne skal favne ind over den politiske midte og sikre De Grønne kanslerposten.

Således vil oprørerne i partiet have endnu højere CO2-priser og en højere topskat, end hvad der er blevet formuleret i det foreløbige valgprogram. De vil have endnu skrappere hastighedsbegrænsninger på de tyske veje og et endnu tidligere stop for biler med forbrændingsmotorer.

Ifølge Manfred Güllner, direktør i det tyske analyseinstitut Forsa, bliver landsmødet afgørende for De Grønnes valgkamp. Partitoppen skal "forhindre et venstreorienteret oprør," og "forsvare sin midtsøgende kurs, hvis partiet skal holde på vælgerne. Det er skadeligt, at de gang på gang falder tilbage i rollen som et forbudsparti," siger han til finansavisen Handelsblatt.

Bliver landsmødet kaotisk og valgprogrammet præget af yderligtgående politiske krav, kan Annalena Baerbocks kanslerdrømme være ovre, før de overhovedet har taget rigtig form.

Får De Grønne derimod styr på baglandet og på programmet, kan det meget vel være, at vælgerne ser igennem fingre med partiets fejl og fadæser i de seneste uger. Så kan det stadig være, at miljøpartiet får vendt nedturen i meningsmålingerne frem mod parlamentsvalget i september.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk