NEKROLOG Dronning Elizabeth – pligten kom frem for alt

Dronning Elizabeth blev aldrig en følelsesmæssig dronning, men for Storbritannien har hun været en stabil regent.

Dronning Elizabeth er død. Hun blev 96 år. Kreditering: Julian Calder / Creative Commons

Da dronning Elizabeth i 2015 slog rekorden som den længst siddende monark i Storbritanniens historie, fejrede hun det ved at tage på arbejde. Ingen jublende tilhængere eller gallafester – hun tog en tur i et veterantog i Skotland for at åbne en ny jernbanestrækning.

For dronning Elizabeth kom pligten først, og samtlige portrætter skrevet i hendes levetid indeholder ordet ”pligt”.

Med kroningen tirsdag den 2. juni 1953 fik hun et kald, som hun altid tog både alvorligt og højtideligt, og det var aldrig på tale for hende at abdicere.

I dag døde dronning Elizabeth. Hun blev 96 år gammel.

Dronning Elizabeth under et besøg i Cambridge i 2011. Foto: Andrew Winning, Getty Images (© 2011 Getty Images)

Elizabeth Alexandra Mary blev født 21. april 1926 af prinseparret Albert Frederick Arthur Georg og Elizabeth Bowes-Lyon i deres hjem i London. Tiden taget i betragtning fik hun og søsteren Margaret, der er født fire år senere, en moderne opdragelse. Forældrene besluttede, at prinsesserne ikke skulle afskærmes for den nød, der var i landet, ligesom de ikke skulle forkæles.

Prinsesse Elizabeth og hendes søster, Margaret, på deres gyngeheste. Året er 1937. Foto: Mary Evans, Scanpix

Barndommen blev dog en beskyttet og ensom affære, da forældrene ofte var på officielle rejser og efterlod prinsessen til sin barnepige. Forældrenes fravær betød dog, at den lille prinsesse fik et stærkt bånd til sine bedsteforældre, kong George V og dronning Mary, der stolt berettede forældrene om enhver ny tand og nye ord. Elizabeth, også kaldet Lilibeth, var trods alt en sjov, glad og livlig prinsesse, som tumlede rundt med sin bedstefar, der gerne legede hest med den hvinende prinsesse på ryggen.

6 ting, du måske ikke vidste om dronning Elizabeth.

1 / 6

Hendes forældre havde ønsket at sende deres døtre i folkeskole, så de kunne blive uddannet både intellektuelt og socialt. Men hendes onkel, den nye kong Edward VIII, anså det for uklædeligt for en prinsesse, og dermed blev hun hjemmeundervist.

Fra drengestreger til første officielle tale som 14-årig

11. december 1936 valgte hendes onkel, kongen, at abdicere, og Elizabeths far blev indsat som konge. Elizabeths lillesøster, Margaret, skulle da have spurgt storesøsteren: ”Betyder det så, at du en dag skal være dronning?” ”Ja, det gør det vel”, svarede Elizabeth. Hun var blot 10 år gammel.

Prinsesse Elizabeth uden for sit eget miniaturehus på Windsor. Elizabeth er her 7 år gammel. Foto: Mary Evans, Scanpix

Hendes liv ændrede sig drastisk, da hun blev tronfølger. Fra da af var det farvel til drengestreger og gøgl og goddag til en mere moden og seriøs tilgang til livet. Hun holdt sin første offentlige tale som 14-årig i en live-sending på BBC under et børneprogram.

Tronfølgeren tog fag på de bedste skoler, og hun studerede indgående Europas historie.

Allerede som teenager blev hun protektor for flere organisationer, og da hun var fyldt 18 år, besøgte hun i kongens fravær de italienske slagmarker under Anden Verdenskrig. Hun udførte mange af de pligter, som et statsoverhoved normalt ville udføre. Hun nægtede at være en galionsfigur og fik således tilladelse af sin far til som 18-årig at køre lastbil i London under Anden Verdenskrig, hvor hun også arbejdede som mekaniker.

Blev forlovet med sit livs kærlighed i al hemmelighed

Som 13-årig var hun med forældrene på opgave, hvor en ung kadet blev sat til at passe de små prinsesser. Kadetten hed Philip og var prins af Danmark og Grækenland. Elizabeth forelskede sig hovedkulds i den fem år ældre prins, og han gik med til at udveksle breve med den meget unge pige.

Den unge Philip Mountbatten fotograferet i 1947. Foto: Getty Images (© This content is subject to copyright.)

Som tiden gik, udviklede det sig til et gensidigt kærlighedsforhold, og da Elizabeth blev 18 år, bad Philip om lov at gifte sig med hende. Anmodningen blev afslået, for Elizabeth var for ung, og prinsen rangerede ikke særligt højt på den liste med 11 mænd, som Elizabeths mor havde lavet over mulige ægtemænd til datteren.

Prins Philip og Elizabeth går tur sammen i Broadlands i det sydlige England på deres bryllupsrejse i 1947. Foto: Scanpix

I 1946 blev de to dog forlovet i al hemmelighed, og året efter måtte kongen give efter for sin forelskede datter, og deres forlovelse blev annonceret 9. juli 1947.

De blev gift 20. november samme år, og parrets varme og lidenskabelige forhold bar frugt allerede året efter, hvor parret fik deres første søn, prins Charles, der blev efterfulgt af lillesøsteren Anne i 1950.

Planen var, at livet som familie skulle nydes, om end der var masser af pligter. Men kongen led af lungekræft, og på en rejse til Kenya, måtte prins Philip meddele sin hustru, at hun i løbet af natten 6. februar 1952 nu var dronning af Storbritannien og Commonwealth.

Kritik af monarkiet mundede ud i dokumentar

Efter en flyvende start med stor jubel og en storslået kroning, der som den første nogensinde blev sendt på direkte tv, begyndte mange at stille spørgsmålstegn ved monarkiet som institution - hvorfor var nogle født bedre end andre?

Den kongelige familie med børnene prinsesse Anne, prins Charles og prins Andrew på ferie i Balmoral i 1960. Foto: Mirrorpix, Getty Images (© This content is subject to copyright.)

Men de kritiske røster forstummede, da det i sommeren 1959 blev meddelt, at dronningen igen var gravid med prins Andrew. Og fem år senere kom prins Edward til verden. Planen havde været – med dronningen selv som forbillede – at børnene skulle leve så normale liv som muligt, men samtidig skulle de have den grundige uddannelse, som hun ikke selv fik, og prins Charles blev derfor sendt på striks kostskole i Skotland.

Dronning Elizabeth var ikke ubekendt med kritikken af monarkiet, og hun vidste, at hvis monarkiet skulle overleve, skulle det være nemmere for befolkningen at spejle sig i den kongelige familie og ikke kun se dem som pompøse glansbilleder. Derfor inviterede hun hele befolkningen indenfor i en tv-dokumentar ”Den kongelige familie”, så folk kunne se, at de mest af alt også bare var en familie.

Familiebillede fra 1965 med børnene Charles, Anne, Andrew og lille prins Edward på sin mors arm. Foto: Scanpix

Ved regentparrets sølvbryllup i 1972 konstaterede avisen The Times, at opfattelsen af den kongelige familie havde ændret sig, og man bemærkede, at familien Windsor var en ”stor, tæt og bemærkelsesværdig hengiven familie”.

Sønnen blev sendt i krig

I 1981 fejrede kongehuset og hele England brylluppet mellem prins Charles og lady Diana Spencer, men samme år blev dronningen udsat for et mislykket attentatforsøg. En ung teenager skød direkte mod dronningen, da hun kom ridende til hest i en stor parade. Seks skud blev affyret, men våbenet var ladet med løst krudt. Selv blev hun siddende på hesten og gennemførte resten af paraden.

Prins Charles og prinsesse Diana står på balkonen på Buckingham Palace i London efter deres bryllup i St. Pauls Cathedral den 29. juni 1981. Foto: Scanpix

Hun blev også på hesten og fortsatte sit arbejde, da hendes søn prins Andrew blev sendt til Falklandskrigen i 1982 som helikopterpilot. For dronningen vidste, at det ikke ville se godt ud, hvis hun befalede sin søn at blive hjemme. Nu var hun i samme situation som tusinder af andre mødre landet over.

1980’erne og store dele af 1990’erne skulle vise sig at være de sværeste år i Elizabeths tid som dronning.

IRA erklærede krig mod briterne og beviste deres magt med bomber, titusinder var arbejdsløse, og også på hjemmefronten havde dronningen problemer. Det stod hurtigt klart, at ægteskabet mellem prins Charles og prinsesse Diana ikke var godt, og slibrige detaljer fra ægteskabet mellem prins Andrew og Sarah Ferguson endte hos den hungrende tabloidpresse. I 1990 kom dronningen selv i vælten, da hun modvilligt accepterede at skulle betale skat af sin formue.

Dronning Elizabeth sammen med dronningemoderen, børn og svigerbørn. I billedet ses bl.a. prins Andrew og Sarah, hertuginde af York, prins Edward, og prins Charles og Diana, prinsesse af Wales. Foto: Johnny Eggitt, Scanpix

Tre af hendes børn blev skilt i løbet af ét år

1992 blev dronning Elizabeths ”annus horribilis”, som hun selv har kaldt det. Tre af hendes børn meddelte, at de skulle skilles. Og den 20. november brændte store dele af dronningens elskede slot, Windsor, ned til grunden.

I august 1997 blev dronningens forhenværende svigerdatter, prinsesse Diana, dræbt i en bilulykke i Paris. Befolkningen og pressen revsede dronningen for ikke at tage Dianas død alvorligt, blandt andet fordi dronningen først viste sig og udtalte sig om dødsfaldet efter flere dage. Men hun var der for sine nu moderløse børnebørn og passede på dem og guidede dem og prins Charles gennem deres sorg. På en måde, lød det fra iagttagere, fik Dianas død familien samlet igen, og man virkede tættere og mere sammentømrede, end man havde gjort længe.

Resterne af den Mercedes, prinsesse Diana kørte galt i i Paris i 1997. Foto: Charles Platiau, Scanpix

Vidende og myreflittig dronning

I dag kender alle briter dronningen for hendes arbejdsuniform: den ensfarvede kjole med matchende hat, perlekæde, de fornuftige sko og håndtasken.

Hun nåede at være regent for 15 forskellige premierministre, 12 amerikanske præsidenter og syv paver. Hun var protektor for over 600 organisationer - 400 af dem har hun haft siden 1952. Hun deltog i over 260 officielle udlandsrejser, herunder næsten 100 statsbesøg til 116 forskellige lande, og hun var vært for over 100 statsoverhoveder. Kun meget sjældent har hun aflyst besøg. Det skete for eksempel, da hun i 2013 blev syg og måtte indlægges med maveproblemer.

Dronning Elizabeth i hendes arbejdsuniform ensfarvet kjole og hat, håndtasken på armen og de fornuftige sko. Foto: Stuart C. Wilson, Scanpix

Dronning Elizabeth udførte cirka 430 opgaver på et år, herunder taler, audienser, åbning af begivenheder, indvielse af bygninger og afsløring af mindeplader. Hun holdt havefester på Buckingham for over 1,5 millioner gæster. Og hun indførte en ”royal walkabout”, hvor hun ville hilse på og møde så mange almindelige mennesker som muligt, ikke kun officielle repræsentanter. Til sin 80-års fødselsdag holdt hun en frokost for de englændere, der fyldte 80 den samme dag som hun.

Hver dag gennemtrævlede hun de store britiske aviser, læste otte-ti af de mange hundreder breve, hun modtog dagligt. Hun holdt troligt tirsdagsmøder med de siddende premierministre og læste alt, hvad der var i den såkaldte ”røde kasse”, som regeringen sendte hende med vigtige papirer.Da hun i oktober 2021 blev indlagt ganske kort til observation og efterfølgende af sine læger blev beordret ro i 14 dage, blev der sågar lavet en artikel på BBC, hvor man listede hendes officielle opgaver i oktober op frem til indlæggelsen – den 95-årige dronning havde 10 arbejdsdage, de fleste med personligt fremmøde.

Briterne så deres monark dybt berørt, da prins Philip døde

Hun kunne virke kølig, når hun viste sig i offentligheden, og måske var hun det af og til også.

Hendes egen søn, prins Charles, har beskrevet, hvor svær hun var at snakke med, og af flere kommentatorer blev hun kaldt den ”ukendte dronning”, fordi hun sjældent fortalte om sig selv og sine inderste følelser.

Alligevel strømmede sympatien over hende, da hendes ægtemand gennem næsten 74 år døde, kort inden prins Philips 100-års fødselsdag. Dronningen viste sig ikke offentligt før til selve begravelsen, der på grund af coronapandemien og restriktionerne var meget neddæmpet.

Men billederne af den sørgende sortklædte dronning med mundbindet, der på grund af coronapandemien sad helt alene og stirrede som forstenet på kisten, gjorde et stort indtryk på befolkningen. På prins Philips kiste var en buket med liljer og en seddel, der var underskrevet ” In loving memory, Lilibet” – det kælenavn, som Philip som den eneste siden hendes barndom brugte om sin hustru. Med prins Philips død mistede Elizabeth med egne ord sin styrke og sit holdepunkt, men hun fortsatte sit arbejde pligtskyldigt derefter.

En overraskende vittig dronning

For mange vil det sikkert komme som en overraskelse, men faktisk var dronning Elizabeth ganske vittig.

Engang, da dronningen skulle åbne en fabrik, var flere personligheder fra lokalområdet inviteret. De fik små badges med navn og titel, og da hun nåede frem til trampolinspringeren Anthony Graham, konstaterede hun tørt, at hendes børnebørn havde prøvet at hoppe på trampolin flere gange, men det havde hun ikke selv - endnu.

Dronning Elizabeth har indført begrebet ”royal walkabout”, hvor hun hilser på så mange almindelige mennesker som muligt. Her er det i forbindelse med hendes 90-års fødselsdag i 2016. Foto: John Stillwell, Scanpix (© AFP or licensors)

En anden historie fortæller, hvordan både dronningen og flere ansatte tog imod hendes mand, prins Philip, da han vendte hjem efter en længere rejse, iført falske skæg.

Hun var god til at møde folk i øjenhøjde, og da en 31-årig psykisk syg mand i 1982 brød ind på Buckingham Palace og fandt vej til dronningens soveværelse, indså dronningen hurtigt, at hun ikke kunne få hjælp. Så hun snakkede med manden om hans problemer i de cirka 10 minutter, det tog for en vagt at opdage, at noget var galt.

Dronningen nød at ride og gå lange ture med sine hunde – ofte iført tweed med tørklæde om håret og gummistøvler. Hun elskede at gå til hestevæddeløb og ejede selv flere væddeløbsheste.

Hun var ubetinget Storbritanniens længst siddende monark. 9. september 2015 klokken 17:30 overgik hun sin tipoldemor, dronning Victoria, og havde dermed siddet på posten i 23.226 dage, 16 timer og cirka 30 minutter.

I disse år var dronningen mere populær og monarkiet stærkere end nogensinde før i hendes regeringstid. Mellem 66-75 procent af alle briterne bakkede op om kongehuset.

Den kongelige familie vinker fra balkonen på Buckingham Palace i anledning af dronningens 90 års fødselsdag. Hertuginde Catherine står med lille prinsesse Charlotte og storebror prins George. Foto: Toby Melville, Scanpix

Sendte selv første tweet fra kongehuset

Dronning Elizabeth førte kongehuset ind i en ny tidsalder; Hun var den første monark, der sendte en email. Det britiske kongehus fik en hjemmeside allerede i 1997, man kom på YouTube i 2007, Twitter i 2009, hvor hun selv sendte det første tweet. Kongehuset fik en konto på Flickr i 2010 og kom også på Instagram og Facebook i 2010.

Dog har hun sagt, at hun savnede øjenkontakt med folket, når hun var ude på opgave, for folk havde det med at stå med ryggen til hende og tage en selfie.

Trods sin høje alder fortsatte hun sine pligter. Hun var respekteret af verdens ledere, og der er blevet uddelt over 404.500 æresbevisninger og priser i hendes navn.

I starten af juni 2022 kunne hun fejre hele 70 års jubilæum som regent. En fejring over flere dage, som hun dog i vidt omfang selv måtte melde afbud til, da hun ikke følte sig godt tilpas.

Dronning Elizabeth og prins Philip blandt røde valmuer på en kunstinstallation til ære for de faldne under Første Verdenskrig.) (© 2014 Max Mumby/Indigo)

Dronning Elizabeth blev aldrig en følelsesmæssig dronning, men trods alt der skete i verden og Storbritannien var hun en stabil figur.

Det er således ganske passende, at en historiker har kaldt hende ”Elizabeth den gode”, ”Elizabeth den pligtopfyldende”.