NEKROLOG Prins Philip - den bramfri søofficer, der moderniserede kongehuset indefra

Født prins af Danmark og gennem 70 år dronning Elizabeths loyale følgesvend.

Prins Philip, Dronning Elizabeths ægtemand siden 1947, er i dag død, 99 år gammel. (Foto: © stephen hird, Scanpix)

Prins Philip, hertug af Edinburgh, gik i mere end 70 år to skridt bag sin kone, den britiske dronning Elizabeth.

Hans lange liv var pakket med pligter, først i militæret, hvor han gjorde tjeneste i søværnet, og senere i det britiske kongehus.

Hertugen af Edinburgh, prins Philip, ses her med sin hustru, dronning Elizabeth. (Foto: © SANG TAN)

Prinsen var kendt for sin ligefremme facon, hvilket gav ham navnet ’verdens mest bramfri prins’.

Han vil desuden blive husket for sit store engagement i de over 800 organisationer, han var involveret i, sin store viden og sin loyale støtte for dronningen.

Selv nægtede Philip at svare på, hvad han har været mest stolt af i sit liv som prins:

- Det bekymrer jeg mig ikke om. Hvem bryder sig om, hvad jeg mener, jeg er mest stolt af. Det er latterligt, svarede han BBC i 2011.

Flyttede rundt hos familien

Prins Philip kom til verden på et køkkenbord med udsigt til Middelhavet en varm junidag i 1921 på den græske ø Korfu som den eneste dreng i en søskendeflok på fem.

Hans forældre var prins Andreas af Grækenland og Danmark og prinsesse Alice af Battenberg.

Den nyfødte prins var tiptipoldebarn af den britiske dronning Victoria og oldebarn af den danske kong Christian den 9. og blev altså født som prins af både Grækenland og Danmark.

Prince Philip blev født i 1921. Her er han 14 måneder gammel. (Foto: © Rights Managed, Copyright (c) Mary Evans Picture Library 2015https://copyrighthub.org/s0/hub1/creation/maryevans/MaryEvansPictureID/10555674)

Barndommen blev alt andet end tryg, da familien måtte flygte til Frankrig på grund af den græsk-tyrkiske krig.

Prins Philip var kun halvandet år, da han indledte en lang række af ophold hos forskellige familiemedlemmer rundt om i Europa.

Hans mor var blevet så psykisk syg, at hun måtte indlægges, og faren, prins Andreas, var mere optaget af at leve sit eget liv i Sydfrankrig.

Philip var meget tavs, når medierne spurgte til hans barndom. De fik enten ingen eller kun korte svar.

- Jeg vil ikke forsøge at lave psykoanalyse på mig selv. Det var ikke så farligt – jeg levede bare mit liv, sagde han til BBC i et interview op til hans 90 års fødselsdag i 2011.

Andre har sagt, at Philip ikke selv opfattede sin opvækst som utryg, og at han allerede i sin barndom lærte at holde sine følelser for sig selv.

Philip skiftede adresse mellem velhavende familiemedlemmer rundt om i Europa, og samtidig blev hans fire søstre gift.

I løbet af barndommen kom han også til Storbritannien og Skotland, hvor han tilbragte flere år på den strenge kostskole Gordonstoun.

Prince Philip iført sømandsuniform som seksårig i 1927. (Foto: © Rights Managed, Copyright (c) Mary Evans Picture Library 2015https://copyrighthub.org/s0/hub1/creation/maryevans/MaryEvansPictureID/10643421)

Han var kun lige fyldt 17 år, da han mistede en af sine storesøstre, hendes mand, deres to sønner og det ufødte barn i søsterens mave. Alle blev dræbt ved et flystyrt.

Om den sorg sagde prins Philip senere, at han bare måtte videre med livet, som det bedst kunne gå.

Mødet med teenageren Elizabeth

I 1939 begyndte den 18-årige prins sin militære karriere i den britiske marine, hvor han under Anden Verdenskrig tjente i den britiske Middelhavs- og Stillehavsflåde. Han viste hurtigt, at han var en dygtig officer, og brikkerne til en karriere i søværnet var lagt.

Men et venskab, en forlovelse og senere et bryllup stoppede den karriere. Det sidste fyldte ikke så meget hos Philip som hos andre.

Han sagde, at han da havde overvejet, at han kunne have fortsat i flåden, og det ville kunne have betydet, at han havde sine egne professionelle kvalifikationer og ikke bare føjtede omkring

Flere medier påstod, at han ikke selv var med til at bestemme, at han måtte indstille sin karriere i søværnet.

Og at han som dronningens ægtefælle blev tvunget til at gå et par skridt bag hende, give håndtryk, stille høflige spørgsmål og også svare høfligt og undgå kontroverser.

Det var også i 1939, at han for første gang mødte den kun 13-årige prinsesse Elizabeth. Hun var sammen med sine forældre og lillesøster på en officiel opgave på det britiske flådeakademi, Dartmouth Naval College. Her skulle prins Philip vise prinsessen rundt.

De to holdt kontakten efter det første møde, og han gik med til at skrive sammen med hende. Gennem mange og lange breve lærte de hinanden bedre at kende, og enkelte gange mødtes de også. Deres forhold udviklede sig til gensidig kærlighed.

Som 23-årig bad Philip om lov til at gifte sig med den dengang 18-årige Elizabeth, men hendes far, Georg den 6. svarede nej.

Dels var prinsessen for ung, dels optrådte prins Philip ikke på den lange liste over mænd, som Elizabeths mor havde lavet over mulige ægtemænd til datteren.

Hemmelig forlovelse

Der skulle gå tre år, inden det forelskede par i 1946 forlovede sig i hemmelighed. Nu var prinsessen blevet et par år ældre, og hendes forældre havde accepteret Philip som ægtemand til deres datter.

Kongen annoncerede deres officielle forlovelse den 9. juli 1947, og parret blev gift 20. november samme år.

Hertugen af Edinburgh og hans nye brud, Dronning Elizabeth, vinker til folkemasserne foran Buckingham Palace efter deres bryllup i 1947. (Foto: © TOPFOTO)

Brylluppet stod i Westminster Abbey. Her sagde prins Philip ikke kun sagde ja til ægteskabet og sin Elizabeth, men gav også afkald på titlerne prins af Danmark og Grækenland.

I stedet blev han hertug af Edinburgh og fik titlerne britisk prins og Hans Kongelige Højhed. Elizabeth og Philips bryllup var i 1947 verdens største tv-begivenhed.

Dengang var radioen dog det største medie, og 200 millioner mennesker lyttede med på BBC's transmission.

Her kan du se, hvordan det så ud, da det britiske folk fejrede det nye ægtepar foran Buckingham Palace:

To skridt bag dronningen

Parret blev forældre første gang i 1948, hvor prins Charles kom til verden, og to år senere blev han storebror, da prinsesse Anne blev født.

Familien levede med pligterne frem for alt. Mens prinsesse Elizabeth og prins Philip rejste rundt på officielle opgaver, passede barnepigerne børnene.

Som forholdsvis nygift og far til to små børn, ændrede prinselivet sig dog markant, da Elizabeth blev dronning i 1952, hvor hendes far døde efter kort tids alvorlig sygdom.

Fra den dag måtte hertugen af Edinburgh, prins Philip, gå to skridt efter sin hustru og altid stå i skyggen af hende.

Om den rolle har andre sagt, at prins Philip måtte finde sin rolle ved at øve sig og begå fejl. Der var ingen fortilfælde. Og der var ingen svar at hente, når han spurgte:

- Hvad forventer du, at jeg skal gøre?

Ingen kunne svare, og ingen kunne give ham idéer og inspiration.

Prins Philip, dronning Margrethe, dronning Elizabeth II og prins Henrik vinker fra balkonen på Amalienborg Slot, da det britiske regentpar besøgte Danmark i 1979. (Foto: © STEEN JACOBSEN, Scanpix)

En rolle, som også præger handlingen i den populære serie ’The Crown’ på Netflix. Rollen som prins til en dronning var én, som Philip selv skulle definere, og som han over tid affandt sig med.

Han moderniserede på sin egen facon kongehuset indefra. Ret tidligt i ægteskabet indførte han, at al mad både til de kongelige og til personalet kun skulle laves i ét køkken og ikke i de to, som det havde været tilfældet i langt over 100 år.

Flere medier har omtalt ham som hvirvelvinden på de kongelige slotte, og historikere har kaldt prins Philip en moderne prins. For eksempel fik han som den første på Buckingham Palace en computer på sit kontor.

Den danske historiker og specialist i europæiske kongehuse, Lars Hovbakke Sørensen mener, at Philip har sat stort præg på det britiske kongehus:

- Prins Philip moderniserede kongehuset indefra ved at få dronningen til åbne op og komme mere i øjenhøjde med befolkningen.

Philip var ikke grøn

Prins Philip ses her i uniform under et besøg i de britiske styrker i Basra i Irak i 2006. (Foto: © Holger Bennewitz, (c) Ritzau Scanpix)

I over 70 år har prins Philip ledsaget dronning Elizabeth på officielle opgaver hjemme i Storbritannien, i Commonwealth landene, som er de lande, der tidligere har været under britisk styre eller administration, samt på rejser andre steder i hele verden.

Han har også rejst på egen hånd og repræsenteret Det Britiske Kongehus og de over 800 organisationer, som han har været protektor for.

Prins Philip var med i den tidligere miljøbevægelse og den første præsident for WWF-UK fra dens start i 1961 og frem til 1982 og senere blev han præsident for WWF-international. Selv om han var meget optaget af sin passion for at bevare miljøet og truede dyrearter, så han ikke sig selv som grøn:

- Hvis vi har denne ekstraordinære mangfoldighed på jordkloden, virker det forfærdeligt fjollet at ødelægge den. Alle har lige ret til at eksistere her. Vi har ingen tidligere rettigheder til Jorden end nogen andre.

- Men jeg tror, at der er forskel på at være bekymret for at bevare naturen og at være en kaninkrammer.

Her er Prins Philip i 1991 ved Verdensnaturfondens pressemøde om kampagne for at bevare den biologiske mangfoldighed:

Prinsen var flittig og provokerende

Samarbejdspartnere fra organisationerne karakteriserede prins Philip som ordentlig, flittig, nysgerrig og skarp.

Her er citater om ham fra 2011, hvor Philip rundede 90 år:

- Han er aldrig kommet for sent, aldrig klædt i den forkerte uniform. Og kun fem gange har han meldt afbud til kongelige opgaver, fordi han har været syg. Som 90-årig stiller han fortsat op til mange arrangementer hvert år.

Prins Philip nåede igennem sit 70-årige aktive prinseliv i det britiske kongehus at være enten formand, protektor, medlem eller præsident i mindst 837 organisationer.

Han har kun stillet op til få interviews, og selv op til store begivenheder som runde fødselsdage og guldbryllup har han afslået at lade sig interviewe. Det tolkede flere medier som, at Philip ikke kunne lide nogen medier.

Sønnen prins Edward havde en anden opfattelse:

- Min fars modvilje mod at tale om alle aspekter af sit liv skyldes beskedenhed. Min far er simpelthen så beskeden og tror ikke på at tale om sig selv. Et af hans bedste råd, som han giver til alle, er at tale om alt andet end om dig selv. Ingen er interesseret i dig.

Farfar og morfar

Hertugen af Edinburgh var far til fire, farfar og morfar til otte børnebørn og 10 oldebørn.

Og da kongehuset fik massiv kritik af sin håndtering af prinsesse Dianas død i 1997, kunne briterne se Philip træde i karakter og komme tæt på Dianas sønner, prinserne William og Harry.

Sammen med dronning Elizabeth værnede han om de to drenge på slottet Balmoral i Skotland, hvor pressen ikke kunne nå dem.

Da Diana skulle begraves, rådede han børnene til at gå bag deres mors kiste.

Han sagde dengang:

- Hvis I ikke går, vil I fortryde det senere. Hvis jeg går, vil I så gå med mig? spurgte prins Philip sine to børnebørn.

Og Philip holdt sit ord.

Senere har prins Harry i 2017 fortalt, at det var meget hårdt for ham - der dengang var 12 år – at gå lige bag rustvogn med sin mors kiste omgivet af mange tusinde briter.

Prinsesse Dianas båre på vej til Westminster Abbey. Kisten efterfølges af prins Philip, prins Charles og prinserne Willam og Harry. (Foto: © Jørgen jessen, Scanpix)

Den bramfri prins

Prins Philip var kendt for at være morsom, kontant og til tider meget bramfri. Hans bramfrihed har optaget mennesker og medier både i Storbritannien og udenfor. Det var især spidse og spydige bemærkninger og vittigheder, som han har fyret af under officielle opgaver.

Listen er lang og eksemplerne meget forskellige.

Philip lagde aldrig lagt skjul på, at han havde det stramt med tålmodighed. En dag hvor han stillede op til fotografering i anledning af 75 året for slaget om England, smalltalkede han med sit barnebarn, prins William, mens pressefotografen ivrigt forsøgte få samlet alle deltagerne til et gruppefoto.

Fotografen vendte siden til og havde endnu ikke fået øjenkontakt med Philip, der spontant vrissede:

- Tag nu bare det fucking billede.

Filippinsk sygeplejerske

Prins Philip skabte også overskrifter, dengang han besøgte en ny hjerteafdeling på Dunstable Hospital i Luton i England. Her gav han en filippinsk sygeplejerske denne bemærkning med på vej:

- Dit land må være halvtomt - I er alle her i landet for at styre NHS (National Health Service, red.).

Ifølge flere engelske medier valgte sygeplejersken at modtage den 91-årige prins' bemærkning med et smil.

- Du kom ikke med flabede bemærkninger, selv om Philip stillede provokerende spørgsmål.

Det gjorde han for at få krydderi i samtalen. Han havde et stort intellekt, og så var han positiv med et livligt sind, lød det fra David Nussbaum, tidligere administrerende direktør i WWF UK.

Stoppede med stil

Da Philip i 2011 fyldte 90 år sagde han til BBC, at han ville drosle lidt ned på de kongelige opgaver:

- Jeg regner med, at jeg nu har taget min del af engagementer i velgørenhedsorganisationer. Så nu vil jeg nyde mig selv og have mindre ansvar. Min hukommelse er desuden ikke så god som tidligere. Jeg har svært ved at huske navne og ting. Derfor er det bedre at gå, inden jeg når sidste udløbsdato.

Men det varede alligevel seks år, inden prins Philip havde sidste officielle arbejdsopgave som 96-årig.

Dengang sagde han til Reuters:

- Jeg kan ikke længere stå op i så lang tid.

Prins Philip trodsede sin høje alder og fortsatte med at passe sine officielle pligter til, han var 96 år.

Det Britiske Kongehus annoncerede i foråret 2017, at hans sidste ’arbejdsdag’ ville blive i begyndelsen af august samme år.

Den fandt sted på Buckingham Palace med en velgørenhedsparade for det kongelige marinekorps. Her havde prins Philip været general for korpset siden 1952.

Prins Philip på hans sidste arbejdsdag i august 2017. (Foto: © Pool, (c) Ritzau Scanpix)

Prins Philip havde indtil 2017 stået trofast ved dronning Elizabeths 2.’s side i 70 år og knapt lige så længe gået to skridt bag hende.

Forrige år havnede den aldrende prins dog lidt ufrivilligt igen i mediernes søgelys, da han kørte ind i en anden bil tæt ved en af kongefamiliens ejendomme i Norfolk i det østlige England.

To kvinder pådrog sig kvæstelser ved uheldet, som fik prinsen til at indlevere sit kørekort i en alder af 97 år, og efterfølgende sendte han en undskyldning i form af et håndskrevet brev.

  • Dronning Elizabeth og Prins Philip arm i arm under en gåtur i Broadlands i det sydlige England i 2007... (Foto: © Pool)
  • Og her på den samme gåtur i 1947, da parret var på sin bryllupsrejse. (Foto: © Ho)
1 / 2

Dronning Elizabeth har offentlig omtalt sin mand som hendes styrke og holdepunkt igennem deres lange liv sammen.

Mange tilskriver prins Philip en stor del af æren for dronning Elizabeths succes som regent. Blandt andre barnebarnet, prins Harry:

- Den støtte han giver min bedstemor er helt fænomenal. Jeg tror ikke, hun kunne gøre det uden ham, sagde prins Harry i en tv-dokumentar i forbindelse med dronning Elizabeths 60 års regentjubilæum i 2012.