Nelson Mandela er død

Den tidligere præsident i Sydafrika er død efter længere tids sygdom.

Nelson Mandela er død, 95 år gammel. (Foto: Leon Neal © Scanpix)

Sydafrikas landsfader og tidligere præsident, Nelson Mandela, er død i en alder af 95 år. Det bekræfter Sydafrikas regeringsleder, Jacob Zuma, i en tale til nationen torsdag aften.

Mandela har i de senere år ad flere omgange været indlagt på hospitalet og har tilbragt de seneste måneder i sygeseng hjemme på grund af en lungeinfektion.

Ifølge Jacob Zuma døde Mandela "fredfyldt."

Dermed må Sydafrika og hele verden sige farvel til en af de mest betydningsfulde politiske skikkelser i det seneste århundrede.

Nelson Mandela, der blandt sine landsmænd gik under navnet Madiba, blev kendt for at bekæmpe det racistiske apartheid-styre i Sydafrika, hvilket kostede ham 27 års fængsel fra 1962 til 1990.

Fire år efter sin løsladelse kunne Mandela lade sig hylde som Sydafrikas præsident efter en jordskredssejr til hans parti, ANC, i det første frie valg i landet, hvor både hvide og sortes stemmer talte lige meget.

Han trådte tilbage i 1999 og overlod den politiske scene til andre ledere af partiet ANC.

Kæmpet med helbredet længe

I de senere år blev Nelson Mandelas helbred langsomt forværret. Siden december 2012 nåede den tidligere præsident at være indlagt flere gange med en række helbredsproblemer.

I december sidste år måtte Mandela gennemgå en operation mod galdesten samt medicinsk behandling for lungeproblemer. Dengang tog det 18 dage på hospitalet, før Mandela blev udskrevet - dog med ledsagelse af sygepersonale i hjemmet i Houghton.

Flere gange i 2013 har han været indlagt, og tilbage i sommer så det kritisk ud med hans helbred.

Arbejde i stenbrud ødelagde øjnene

Nelson Mandela måtte kæmpe med flere helbredsproblemer i sine senere år, nogle påført ham under hans 27 år lange fangenskab.

Allerede i 1988 blev Nelson Mandela diagnosticeret med tuberkulose, og over to liter væske blev tømt fra hans lunger. Ifølge Mandela selv skyldes sygdommen, at hans fængselscelle konstant var fugtig.

Under sine år i fangenskab i det berømte fængsel på Robben Island arbejdede Nelson Mandela med at knuse sten i fængslets stenbrud.

Støvet fra stenene ødelagde Mandelas tårekanaler, og i 1994, samme år som han blev valgt til præsident for Sydafrika, blev han opereret for at modvirke problemerne.

Siden dengang blev fotograferne bedt om ikke at bruge blitz, når de fotograferede Mandela.

Forsvandt fra offentligheden efter VM i fodbold

I sine sidste leveår havde Mandela allerede trukket sig væk fra offentlighedens søgelys.

Hans sidste offentlige optræden var i juli 2010, hvor han blev tiljublet af 85.000 tilskuere før VM-finalen i fodbold i Johannesburg.

En turnering, som Mandela selv havde været særdeles aktiv i at trække til landet i håb om, at den store opmærksomhed omkring turneringen ville skabe større intern forståelse og stolthed blandt folket i Sydafrika.

Nelson Mandela fyldte 95 den 18. juli. Han efterlader sig tre nulevende børn, 17 børnebørn og 14 oldebørn, samt sin kone fra sit tredje ægteskab, Grace Machel.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk