Nepal afviser regulering efter endnu et dødsfald på Everest

Rutinerede guider klandrer uforberedte klatrere for farlig kø på bjerget.

Der er lang kø på et ugæstfrit sted, nemlig vejen op til toppen af Mount Everest.

Der er både koldt og trængt på toppen af Mount Everest, verdens højeste bjerg.

Gode vejrforhold har fået de bjergbestigere til at danne en lang kø under de ekstreme forhold, og mandag omkom endnu en person på bjerget.

Senest er en australier blevet reddet ned fra 'kaosset på bjerget', skriver news.co.au.

På trods af foreløbigt 11 dødsfald i år, og rekordmange tilladelser til at bestige Everest, nægter myndighederne at indføre et loft:

- Vi vil ikke fastlåse eller begrænse antallet af klatrere. Vi forsøger at få flere turister og klatrere til at komme til Nepal ved at give dem bedre faciliteter og sikkerhed, siger Mohan Krishna Sapkota, der står i spidsen for Nepals ministerium for kultur og turisme.

Myndighederne vil ikke regulere antallet af bjergbestigere på Mount Everest, fastslår Mohan Krishna Sapkota, der står i spidsen for Nepals ministerium for kultur og turisme. (© ap)

Fatale følger ved at tage for let på opgaven

Nyhedsbureauet AP har talt med de rutinerede guider Eric Murphy og Ameesha Chauhan, som begge har oplevet den lange kø på toppen.

- Nogle af de uerfarne klatrere ved ikke engang, hvordan man binder en iltmaske om ansigtet. De kan skabe problemer for resten af klatrerne, påpeger Ameesha Chauhan, der er i behandling for forfrysninger efter sin seneste tur.

Den rutinerede bjergbestiger Ameesha Chauhan bliver behandlet for forfrysninger efter sit nylige besøg på Mount Everest. (© ap)

Eric Murphy ønsker, at der bliver strammet op på adgangskravene for at færdes på Mount Everest:

- Jeg tror ikke, at problemet er de lange køer eller menneskemængder. For dem, der dør, skyldes det dårlig førerskab, uerfarenhed og udmattelse. Og måske at have overset en sygdomstilstand, som indtræffer højt oppe, mener han.

Nepals turistministerium har givet 381 tilladelser til at bestige verdens højeste bjerg i år. Det er det højeste antal nogensinde, skriver AP.

Det kræver en lægeerklæring og i omegnen af 73.000 kroner at få lov til at bestige verdens højeste bjerg.

Rettelse: Det fremgik tidligere, at årsagen til køen var 'ugunstige vejrforhold'. Men det er faktisk godt vejr, som har fået de mange klatrere til at blive fanget i kø.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter