Nepal øger kampen mod kastesystem

Pres fra FN og Danida får Nepals regering til at hjælpe landets kasteløse. Det skal blandt andet ske gennem positiv særbehandling.

260 millioner mennesker lever i følge FN som kasteløse. I Nepal er systemet dybt indgroet.

Op mod 20 procent af Nepals 24 millioner indbyggere er kasteløse. Men pres fra blandt andet FN og Danida, får den nepalesiske regering til at øge kampen mod kastesystemet.

Alligevel kan det tage adskillige årtier, før systemet er fjernet, siger repræsentanten for Mellemfolkeligt Samvirke i Nepal, Rasmus Holm til programmet Orientering på P1.

De fattigste i Nepal

Størstedelen af de kasteløse - også kaldet dalitter - lever i stor fattigdom. De færreste har en uddannelse og begrænses i stort set alt.
Især ude på landet bliver systemet håndhævet. Dalitter må eksempelvis ikke betræde andres huse, røre ved en person fra den højeste kaste eller drikke af samme vandhane som en høj-kaste.

Positiv særbehandling

Selv om der er sket meget de senere år for at forbedre forholdene for de kasteløse, så øger regeringen altså indsatsen. Og det vil ske gennem positiv særbehandling af dalitterne, fortæller Rasmus Holm.
- Det man konkret vil er, at give dem mulighed for at tjene penge, give dem bedre boliger og lade deres børn få adgang til skole og uddannelse, siger han.

Pres fra Danida

Selv om den nepalesiske regering vil fjerne kastesystemet, så er det alligevel pres fra det
internationale samfund, der sætter skub i processen.

- Nepal er nemlig afhængig af donationer udefra, og det er de store donorer som FN og Danida der presser på. Og så retter man ind og laver en lovgivning, som donorerne gerne vil have, siger Rasmus Holm.

Det vil tage generationer

Alligevel er Rasmus Holm fra Mellemfolkeligt Samvirke ikke særlig optimistisk, når det gælder afskaffelse af systemet.

- Det store problem er, at vi i meget høj grad har nogle politikere der siger ét, og slet ikke gør noget, siger han.
Desuden er kastesystemet så indgroet i Nepal, at det formentlig vil tage generationer at fjerne, tilføjer han.