Nepal sætter kongen på porten

Efter 239 år som Hindu kongedømme takker Nepal i dag af og træder ind i en ny æra som republik. Kongen og dronningen har to uger til at forlade deres palads.

Tusinger af mennesker er på gaden i hovedstaden Kathmandu for at fejre afskaffelsen af kongedømmet. (Foto: Prakash Mathema © Scanpix)

Efter 239 år som kongedømme træder Nepal i dag ind i en ny æra som republik.

Efter nogle timers forsinkelse mødes Napals nyvalgte parlament i hovedstaden Kathmandu, hvor de skal stemme om at nedlægge kongedømmet.

Overalt er butiksindehavere og kontorpersonale i gang med at fjerne portrætter af kongen fra væggene, hans navn er allerede fjernet fra Nepals nationalsang og hans kontrafej er fjernet fra pengeseddel pressen.

Ud af paladset

Kong Gyanendra og dronning Komal har fået besked på at pakke deres ting og forlade paladset med det lyserøde pagodetag indenfor de næste 15 dage. Hvor de så skal bo, nu som ganske almindelige borgere, forlyder der ikke noget om.

Ledende politikere har sagt, at hvis kongen ikke forlader stedet frivilligt, så bliver det med magt.

Øjenvidner i Kathmandu fortæller dog, at man allerede i går eftermiddags så kongen og dronningen køre ud af paladset. Hvor de kørte hen, eller om de vender tilbage for at pakke, står ikke klart.

Skød sin familie

For nepaleserne har kongen ellers tidligere altid været selveste inkarnationen af hinduguden Vishna. Enden på kongedømmet begyndte i 2001, da den daværende kronprins Dipendra en aften gik amok under en familiesammenkomst på paladset.

Han skød både sin far, den folkekære kong Birendra, sin mor, andre nære familiemedlemmer og til sidst sig selv. Det siges, at han var blevet vanvittig, fordi han ikke måtte gifte sig med den kvinde, han elskede.

Maoistisk flertal

Efter blodbadet blev Birendras bror Gyanendra konge, men allerede året efter ragede han uklar med landets regering, afskedigede den og indførte undtagelsestilstand.

Herefter gjorde maoisterne oprør fulgt af demonstrationer og uroligheder i en lind strøm.

Ved valget tidligere i år fik de republikanske maoister flertal. Og i går blev parlamentsmedlemmerne så taget i ed, og i dag er republikken så en kendsgerning.

Facebook
Twitter