Nervegift i underbukserne: Navalnyj ringede til agent bag attentatforsøg og fik at vide, hvordan han blev forgiftet

Den russiske oppositionsleder, Aleksej Navalnyj blev forgiftet med nervegiften Novitjok i august.

"Og nu er jeg ved at lave en kort version af rapporten" forklarer Aleksej Navalnyj, der under dæknavnet "Maksim" har fået en nu tidligere FSB-agent til at afsløre detaljer om attenforsøget mod ham. (Foto: NAVALNY.COM)

Forestil dig, at nogen har forsøgt at slå dig ihjel med en nervegift - og få måneder efter får du at vide, hvordan et helt hold af agenter har arbejdet på at komme nervegift ned i dine underbukser.

Det lyder måske som noget fra en spionfilm, men det er faktisk virkelighed.

I hvert fald for den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj, der i august blev forgiftet med nervegiften Novitjok.

Han var ombord på et fly på vej fra byen Tomsk i Sibirien med retning mod Moskva, da han fik det så fysisk dårligt, at flyet nødlandede i byen Omsk.

Allerede her var der mistanke om, at han var blevet forgiftet, og efter først at have været indlagt på et lokalt hospital, blev Navalnyj sendt til hospitalet Charité i Berlin, hvor han lå i koma i næsten to uger. Her blev det bekræftet, at der var fundet spor af Novitjok - en nervegift, der blev udviklet i Sovjetunionen under Den Kolde Krig.

Nu har en agent fra den russiske sikkerheds - og efterretningstjeneste FSB, i detaljer fortalt, hvordan attentatet på Aleksej Navalnyj var planlagt.

Det er sket i en over 45 minutter lang telefonsamtale, men hvad agenten ikke vidste, var, at manden, han fortalte det til, ikke var fra efterretningstjenesten.

Det var Navalnyj selv.

Aleksej Navalnyj lå i flere uger på Charite hospitalet i Berlin i Tyskland. (Foto: SOCIAL MEDIA)

I en slags agent provocateur-operation har Putin-kritikeren udgivet sig for at være en assistent til en anden officer, og han har på den måde fået en førstehånds-beretning om, hvordan FSB organiserede attentatforsøget i Tomsk, samt detaljer om hvordan de efterfølgende har forsøgt at fjerne beviser.

- Jeg ringer for at høre fra holdet bag, hvad der gik galt, og hvorfor opgaven med Navalnyj i Tomsk gik i vasken, siger Navalnyj til agenten, mens han udgiver sig for at arbejde for FSB.

Det er ikke mere end et par dage siden, præsident Vladimir Putin på sit årlige maratonlange pressemøde måtte forholde sig til spørgsmål om, hvad regeringen kendte til attentatforsøget på Navalnyj, der er en kendt kritiker af præsidenten.

Putin afviste ikke, at Navalnyj var under opsyn, men konstaterede samtidig, at hvis sikkerhedstjenesten ønskede Navalnyj død, var det allerede sket.

Nervegift i underbukserne

Den tre kvarter lange samtale mellem Navalnyj og agenten Konstantin Kudrjavtsev kaster blandt andet lys over, hvordan den 44-årige oppositionsleder formentlig er kommet i nærkontakt med den dødelige nervegift, som hans talskvinde i første omgang i første omgang mente, var kommet i hans te.

- Hvilken beklædningsgenstand havde I fokus på? Hvad er den mest risikable beklædningsgenstand, spørger Navalnyj FSB-officeren.

- Underbukserne, svarer agenten.

- Smurte I det på indersiden eller ydersiden?

- På indersiden, i skridtet.

Nervegiften var også nået ind på Navalnyjs hotelværelse i byen Tomsk, men præcis hvordan er dog lidt uklart. På et tidspunkt i samtalen spørger Aleksej Navalnyj:

- Var planen at lade ham (Navalnyj) dø på hotellet eller på flyet?

- Det har jeg ikke nogen information om, fortæller Konstantin Kudrjavtsev, der også gør det klart, at var det ikke for pilotens nødlanding, var operationen ikke endt som blot et attentatforsøg.

- Hvis han havde fløjet i tre timer, hvis ikke der havde været en nødlanding, så havde det set anderledes ud, siger FSB-officeren, der ikke længere er ansat i sikkerhedstjenesten.

Skulle rydde op efter mislykket attentat

Telefonsamtalen fandt sted tidligt om morgenen den 14. december, og Kudrjavtsev er bare en af de FSB-officerer, Aleksej Navalnyj forsøgte at kontakte for at få detaljer om, hvordan han blev forgiftet.

Navalnyj på vej fra hospitalet i Omsk til Berlin i Tyskland den 22. august. (Foto: ALEXEY MALGAVKO © Scanpix)

Navalnyj har benyttet sig af en særlig applikation, der har gjort det muligt at ændre sit telefonnummer, sådan at Kudrjavtsev var af den overbevsning, at opkaldet kom fra sikkerhedstjenesten.

Og efter først at have været temmelig skeptisk over opkaldet fra "Maksim" - Navalnyjs dæknavn - begynder Konstantin Kudrjavtsev at fortælle, hvordan han ikke selv var med i Tomsk, men at han blev sendt til Omsk to gange for at fjerne sporene efter Navalnyjs indlæggelse på hospitalet - blandt andet skulle alle spor af nervegift fjernes fra oppositionslederens tøj.

Den første tur var i slutningen af august, mens den anden tur fandt sted i oktober.

Samtidig navngiver agenten andre officerer, som var direkte involveret i attentatforsøget, heriblandt en mand, som ifølge mediet The Insider er ekspert i at identificere nervegifte.

Han bekræfter derudover, at han selv også i 2017 var involveret i en operation, der havde Navalnyj som mål.

Skygget i flere år

Selvom den russiske præsident flere gange har affejet Aleksej Navalnyj som en ligegyldig person, kunne det undersøgende medie Bellingcat i sidste uge berette, hvordan FSB-agenter de seneste fire år har overvåget og fulgt oppostionslederens færden.

Mediet udpegede i den forbindelse specifikke agenter, som var i Sibirien, da Navalnyj blev forgiftet.

Aleksej Navalnyj er en af Ruslands ledende oppositionsfigurer. Han udgiver jævnligt lange videoer på Youtube, hvor han udstillet korruption blandt højtstående russiske politikere og oligarker, og han er blevet fængslet et utal af gange.

Han blev nægtet opstiling, da han i 2018 forsøgte at stille op som modkandidat til præsident Putin ved præsidentvalget i 2018, og har siden ledet en kampagne, som har til formål at få stemt politikere fra præsidentens parti "Forenet Rusland" ud.

Der skal afholdes valg til det russiske parlament, Dumaen, i løbet af 2021. Ved seneste valg i 2016 fik "Forenet Rusland" næsten 55 procent af alle stemmerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk