Nervepirrende og afgørende senatsvalg i Georgia: Demokrat vinder det ene senatssæde

Demokraten Raphael Warnock har vundet det ene af de to sæder i Senatet. Der er fortsat kamp om plads nummer to.

Raphael Warnock har vundet Georgias ene plads i Senatet. Løbet har været meget tæt. (Foto: ELIJAH NOUVELAGE © Scanpix)

Demokraterne i Georgia har ikke vundet en senatsplads i mere end 20 år, men det har ændret sig nu.

Pastor Raphael Warnock har nemlig vundet den ene af Georgias to pladser i Senatet. Det skriver nyhedsbureauet AP. Han har dermed slået den republikanske senator Kelly Loeffler.

Der er stadig kamp om plads nummer to - og løbet er tæt.

Demokraten Jon Ossoff fører lige nu over republikaneren David Perdue. Det er dog for tæt til at sige noget om, hvem der vinder.

Indtil omkring 70 procent af stemmerne var talt op, var det de to demokrater, der klarede sig bedst.

Er der fortsat stort set dødt løb, når alle stemmerne er talt op, kan der ifølge nyhedsbureauet Reuters gå flere dage, før det endelige resultat foreligger.

Der er også sandsynlighed for, at valget ender i omtælling. Hvis marginen mellem to kandidater er under 0,5 procentpoint, vil det nemlig gå sådan.

Derfor er valget så afgørende for Joe Biden

Senatsvalget i Georgia er afgørende for sammensætningen af Kongressen i USA.

Det kan nemlig skubbe den politiske magtbalance - og kommer til at få betydning for, hvor let eller svært den kommende præsident Joe Bidens job bliver, når han overtager posten den 20. januar.

Georgias to pladser i Senatet var begge i spil ved præsidentvalget sidste år i november.

Men ingen af kandidaterne fik mere end de påkrævede 50 procent af stemmerne, og derfor var der i går omvalg i delstaten.

Lige nu sidder Republikanerne på 50 af Senatets i alt 100 pladser, mens Demokraterne har 48 - inklusive to uafhængige senatorer, som stemmer med Demokraterne.

Dermed skal de republikanske senatorer holde fast i mindst én af deres pladser i Georgia, hvis de vil bevare flertallet i Senatet, som partiet har kontrolleret de seneste seks år.

Alle øjne har de seneste dage været rettet mod valget i Georgia. Man havde på forhånd forventet, at løbet ville blive tæt. (Foto: Megan Varner © Scanpix)

Senatet stemmer ikke bare lovforslag igennem, men skal også godkende blandt andet ministerudnævnelser og udnævnelser af højesteretsdommere.

Vinder Demokraterne de to pladser, vil begge partier være sikret 50 stemmer hver i Senatet, og så skal vicepræsidenten, Kamala Harris, give den afgørende stemme.

Det vil også betyde, at republikaneren Mitch McConnell ikke længere vil være flertalsleder, men må afgive den post til demokraten Chuck Schumer.

Med andre ord får valget altså stor betydning for, hvor frit spillerum Joe Biden vil få som præsident frem mod midtvejsvalget i 2022.

Når lovgivning vedtages i USA, gøres det i fællesskab mellem Kongressens kamre: Senatet og Repræsentanternes Hus. Demokraterne har flertal i Repræsentanternes Hus.

Sådan her lød det fra Biden om valget i Georgia forleden:

Hvem er kandidaterne i Georgia?

Den 71-årige republikanske senator David Perdue kæmper mod den 33-årige Jon Ossoff, en tidligere journalist. Og Republikanerne har sat deres lid til, at resultatet fra novembers valg kommer til at gentage sig.

For her klarede Perdue sig faktisk bedre end Jon Ossoff og fik knap 90.000 flere stemmer, men fordi han altså ikke formåede at få mere end 50 procent af stemmerne, som valgloven i staten kræver, skal de to nu ud i omvalg.

Kelly Loeffler (tv.) og David Perdue ses her sammen med Ivanka Trump under et vælgermøde i december. (Foto: ALEXANDER DRAGO)

Valgkampen mellem de to har været barsk, og Ossoff har i hårde vendinger kritiseret Perdue for både korruption og antisemitisme. Han holdt sig heller ikke tilbage, da det kom frem, at den anden republikanske kandidat, Kelly Loeffler, havde stillet op til et billede med et tidligere medlem af den racistiske og højreekstremistiske organisation Ku Klux Klan.

Jon Ossoff (tv.) og Raphael Warnock. (Foto: Michael Holahan © USA TODAY Network)

Forretningskvinden Kelly Loeffler, der har været en af Trumps støtter, siden hun overtog sin senatspost i 2019, er oppe imod den sorte pastor Raphael Warnock - en populær kandidat i store dele af Georgias store afro-amerikanske befolkning.

Warnock er pastor i borgerrettighedsikonet Martin Luther Kings gamle kirke og har blandt andet arbejdet tæt sammen med en af statens førende demokrater Stacey Abrams, der har fået en del af æren for at sikre Joe Biden valgsejren.

Sådan her ser fordelingen af pladser ud i Senatet lige nu.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter