Netanyahu på vej mod comeback: Israel har kurs mod regering med støtte fra den yderste højrefløj

Den nye regering vil basere sig på stemmer fra et parti, hvor lederen er dømt for racisme.

Israels tidligere premierminister Benjamin Netanyahu fra Likud står til at genvinde magten sammen med en koalition fra den yderste højrefløj. (Foto: © MENAHEM KAHANA, Ritzau Scanpix)

Israels tidligere premierminister Benjamin Netanyahu er på vej tilbage til magten.

Det står klart, efter hans rival, Yair Lapid, her til aften lykønskede ham med valgsejren.

- Staten Israel kommer før enhver politisk overvejelse, sagde Lapid ifølge nyhedsbureauet AP.

- Jeg ønsker Netanyahu succes for det israelske folk og staten Israels skyld.

Lykønskningen kom på et tidspunkt, hvor 99 procent af stemmerne var talt op, og valgkommissionen kunne konstatere, at Netanyahus blok får flertal.

Benjamin Netanyahu fra partiet Likud ventes at danne regering med støtte fra Itamar Ben-Gvir, der leder alliancen Religiøs Zionisme på den yderste højrefløj i Israel.

Ben-Gvir går blandt andet ind for, at Israel annekterer Vestbredden, som Israel har holdt besat siden 1967. Og så har han i sin ungdom modtaget snesevis af sigtelser for at opildne til vold mod araberne.

Kontroversiel alliance

Netanyahu har en korruptionssag hængende over hovedet og har brugt flere år på at kæmpe mod anklagerne, som han afviser.

Han er Israels længst-siddende premierminister, men mistede i 2021 premierministerposten efter tolv år ved magten.

Den nye regering dengang solgte sig selv på at være en forandringens regering, men faldt sammen efter et år og sendte dermed israelerne til stemmeurnerne for femte gang på blot fire år.

Nu har Netanyahu kurs mod en historisk ny valgperiode som premierminister takket være en alliance med religiøse partier og partier fra den yderste højrefløj.

- Det ser ud til, at det bliver den meste højre-nationalistiske regering, som Israel har haft, fortæller Anders Jerichow, Israel-kender og seniorkorrespondent på Politiken.

Blandt Benjamin Netanyahus tilhængere er der dog glæde over, at "Bibi", som han kaldes, er tilbage:

Had til bøsser og lesbiske

Netanyahu kan nemlig kun tage magten med støtte fra Religiøs Zionisme - et højrenationalt parti, som Netanyahu selv har været fader til, fortæller Anders Jerichow.

- Der fandtes tre småpartier, som hver især var i fare for ikke at klare spærregrænsen, og Netanyahu opfordrede dem her i efteråret til at gå sammen i et fælles parti for at undgå stemmespild, siger han.

Den nye samlings-koalition har nu udsigt til at deltage i regeringsdannelsen.

- Den rummer tre mindre lister, hvor den ene primært er motiveret af modvilje mod LGBT+, så de lægger bøsser og lesbiske for had, når de kan komme til det, fortæller Anders Jerichow.

- Så er der en liste, som primært ønsker at styrke religionen og religiøse institutioner på bekostning af staten, og den sidste er listen Jødisk Styrke, som er stærkt anti-palæstinensisk, siger Anders Jerichow.

- Den ønsker at bosætte hver eneste bjergtop på Vestbredden, og at Israel skal annektere Vestbredden, siger han.

Leder dømt for racisme

Herfra kommer lederen af Religiøs Zionisme, Itamar Ben-Gvir, der er dømt for racisme og blandt andet har truet med at fordrive de op mod to millioner arabere, der bor i Israel.

- Itamar Ben-Gvir er så ekstrem, at det israelske militær bad om at blive fri for ham, da han som alle andre unge israelere skulle aftjene sin værnepligt, fordi han var så voldssøgende, fortæller Anders Jerichow.

Itamar Ben-Gvir under en tale i sit partis hovedkvarter i går. (Foto: © CORINNA KERN, Ritzau Scanpix)

Itamar Ben-Gvir er tidligere tilhænger af det forbudte, radikale ultranationalistiske Kach-parti, som er stemplet som en terrororganisation af blandt andet EU.

- Jeg har forandret mig, sagde han tidligere på ugen til nyhedsbureauet AFP.

- Jeg sagde for 20 år siden, at jeg ville udvise alle arabere. Det mener jeg ikke længere. Men jeg vil ikke undskylde, sagde Ben-Gvir, hvis parti står til at blive det tredjestørste i det israelske parti, Knesset.

Ifølge Anders Jerichow har Ben-Gvir dog ikke under valgkampen vist tegn på at være blevet mere fredssøgende.

Trak sin pistol

Blandt andet trak han for nogle uger siden sin pistol, da han i Øst-jerusalem besøgte et område, hvor der var sammenstød mellem bosættere og stenkastende israelere. Han skød ikke, men truede med at "meje" palæstinenserne ned.

- Den mand er nu inde i billedet som ny israelsk minister for intern sikkerhed, siger Anders Jerichow.

Benjamin Netanyahu er ellers blevet advaret af flere udenlandske allierede om ikke at samarbejde med Ben-Gvir.

- Amerikanerne, som er Israels vigtigste allierede, har på forhånd sagt til Netanyahu, at man opfatter det som problematisk, hvis han gør sig afhængig af Ben-Gvir, siger Jerichow.

Ifølge ham er Israel inde i et politisk "tidehverv", hvor israelerne har stemt sig til et parlament, der er langt mere nationalistisk.

Spørgsmålet er, om Benjamin Netanyahu kan håndtere kravene fra koalitionen Religiøs Zionisme uden samtidigt at forværre forholdet til palæstinenserne og omverdenen, siger Anders Jerichow.

- Han har selv skabt det her parti. Og jeg synes ikke, at det er forkert at kalde det et slags monster i forholdet mellem israelerne og palæstinenserne og mellem den israelske regering og USA, siger han.