Netanyahus valgløfte møder kritik: Lægger håb om fred i graven

Israels premierministers plan om at annektere Jordandalen er et forsøg på at kapre stemmer før næste uges valg.

I Tel Aviv præsenterede Netanyahu i går sin plan om at indlemme dele af Jordandalen. (Foto: Abir sultan © Scanpix)

Det lyder som et valgløfte, der kan lægge ethvert håb om fred i graven.

Sådan lyder de umiddelbare reaktioner på den israelske premierminister, Benjamin Netanyahus, planer om at indlemme dele af Vestbredden.

Kortet, som Benjamin Netanyahu præsenterede i går. Ifølge planen skal det mørkeblå område være israelsk kontrolleret, mens det orange vil være under palæstinensisk kontrol. (Foto: AMIR COHEN © Scanpix)

I går præsenterede Netanyahu forslaget om, at hvis han bliver genvalgt, vil han sikre de israelske bosættelser, der i dag er etableret i Jordandalen og den nordlige del af det Døde Hav - et område, der udgør knap 30 procent af Vestbredden.

Meldingen er ikke overraskende blevet mødt af stor kritik fra en række arabiske lande, heriblandt Saudi-Arabien og Jordan, som vurderer, at det er et alvorligt slag mod fredsforhandlingerne.

Den palæstinensiske chefforhandler, Saeb Erekat, har kritiseret forslaget for at være "en farlig udvikling" og tøver ikke med at stemple det som en "krigsforbrydelse". Han opfordrer i et tweet det internationale samfund til gribe ind.

- Hvis premierminister Netanyau har held til at implementere sin plan om annektering, vil han have haft succes med at lægge ethvert håb om fred mellem palæstinensere og israelere i graven. Israelere og det internationale samfund må stoppe galskaben, skriver han.

Udmeldingen er også blevet fordømt af den Arabiske Liga, som kalder det en israelsk aggression.

- Problemet for palæstinenserne er, at hvis det bliver gennemført, så er der efterhånden ikke så stort et område for dem at danne en stat ud fra, og det er jo det, de drømmer om. Så det risikerer at ramme de fredsforhandlinger, der i forvejen er lagt i koma, meget, meget hårdt, siger DR's mellemøst-korrespondent, Michael S. Lund.

Sidste krampetrækning for at trække stemmer

Udtalelserne fra Netanyahu kan ses som et sidste forsøg på at kapre stemmer i noget, der ifølge meningsmålingerne ligner et meget tæt løb mellem Likud og dets største rival, partiet Blå og Hvid, blot en uge før parlamentsvalget på tirsdag, siger Michael S. Lund.

- Ved valget for et halvt år siden i april lykkedes det ikke Netanyahu at danne regering, så ved den her udmelding håber han på at appellere til vælgere på højrefløjen, siger han.

Benny Gantz, leder af partiet Blå og Hvid, er premierminister Benjamin Netanyahus store rival ved valget på tirsdag. (Foto: Nir Elias © Scanpix)

Jordandalen har spillet en ikke ubetydelige rolle i de langstrakte fredsforhandlinger mellem Israel og Palæstina, og Netanyahu har blandt andet tidligere insisteret på en israelsk militær tilstedeværelse langs grænsen for at dæmme op for våbensmugling.

Ifølge den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, afventer Israel USA's fredsplan for Mellemøsten, og annekteringen af de jødiske bosættelser vil ikke finde sted, før den bliver præsenteret, sagde han - noget, han dog forventer vil ske snart.

I sidste uge trådte USA's særlige udsending i Mellemøsten, Jason Greenblatt, tilbage efter at have slået fast på Twitter, at planen ikke vil blive fremlagt før valget i Israel er overstået.

Der bor omkring 65.000 palæstinensere i de berørte områder af Vestbredden.

Facebook
Twitter