New York forbyder store sodavand

Forbuddet mod store sukkerholdige læskedrikke skal fjerne fedtet fra den amerikanske storbys mange overvægtige.

Forbuddet mod store sukkerholdige læskedrikke skal fjerne fedtet fra den amerikanske storbys mange overvægtige. (© Colourbox)

New York City har som den første by i USA indført et forbud mod salg af sodavand og andre sukkerholdige læskedrikke i store mængder. Forbuddet omfatter restauranter og andre spisesteder. Den kontroversielle lov blev vedtaget torsdag ifølge BBC.

Ifølge New Yorks borgmester, Michael Bloomberg, vil forbuddet bidrage til at mindske antallet af overvægtige personer og følgesygdomme forbundet med fedme.

Vil have lov forbudt

Modstanderne siger, at de vil gå rettens vej for at få loven fjernet.

- Vi er kloge nok til selv at træffe vores egne beslutninger om mad og drikke, siger Liz Berman til BBC.

Hun er selvstændig og formand for lobbygruppen New Yorkers for Beverages, der støttes af sodavandsindustrien.

60 procent af byens indbyggere støtter hendes synspunkt, viser en meningsmåling i New York Times i august.

Gælder overalt

Forbuddet mod salg af sukkerfyldte drikke i flasker og krus større end en halv liter gælder stort set over det hele. Kun kiosker og købmænd må fortsat have flasker større end 0,5 liter i køleskabene.

Vinflasker og anden alkohol samt drikke med over 70 procent juice er undtaget fra forbuddet. En overtrædelse af forbuddet udløser en bøde på 200 dollar (1150 kroner).

Historisk skridt

- Det er et historisk skridt mod at gøre noget ved et af tidens største sundhedsproblemer, siger Thomas Farley fra New York Citys sundhedsmyndigheder.

Omkring en tredjedel af amerikanerne er overvægtige, og cirka 10 procent af USA's udgifter til sundhedssektoren er knyttet til sygdomme relateret til overvægt.

/ritzau/