New Yorks borgere skal søge sikkerhed for Irene

New York forbereder sig på det værste: Stormen Irene nærmer sig millionbyen.

Røde Kors i New York forbereder sig på Irene. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

Advarselslamperne blinker i New York, USA's største by med 8,4 millioner indbyggere, hvor orkanen Irene nærmer sig faretruende i horisonten.

Det voldsomme vejrsystem står til at ramme metropolen tidligt søndag morgen, og det får nu byens borgmester at opfordre newyorkere i kystnære områder til frivilligt at søge i sikkerhed allerede fredag.

- Vi håber på det bedste, fortæller Michael Bloomberg på et pressemøde om de mulige konsekvenser ved stormvejrets komme.

- Men vi forbereder os på det værste, tilføjer borgmesteren ifølge New York Times.

Kan beordre evakueringer

Lavtliggende områder i storbyen risikerer oversvømmelser, og det gælder blandt andet kendte newyorker-lokaliteter såsom Coney Island i Brooklyn, Battery Park på det sydlige Manhattan samt kysten på Staten Island.

Hvis uheldet skulle være ude, og det ender med en katastrofal storm over New York, så har Bloomberg magt til at beordre evakueringer, fastslår han.

Om det ender sådan, tager borgmesterkontoret stilling til lørdag morgen klokken otte lokal tid. Beskyttende tilflugtssteder i New York vil åbne fredag eftermiddag.

Drag i sikkerhed

Indtil videre nøjes borgmesteren med at bede newyorkere, som bor i stormtruede områder, om at gøre sig klar til at rømme deres boliger og drage i sikkerhed.

Derudover beder han også byens borgere om at tage alle fornødne forholdsregler.

- Hvis du har en bil og bor i et lavtliggende område, så parkér den på en bakke, siger Bloomberg ifølge nyhedsbureauet AFP og tilføjer:

- Flyt dine ting ovenpå.

Kategori 3 orkan

Irene betegnes som en kategori 3 orkan, som torsdag aften drager hærgende hen over de lavtliggende Bahamaøer og det sydlige af Florida.

Orkanen ventes at gå i land i North Carolina og videre langs den tætbefolkede amerikanske østkyst.

Mens Caribien er vant til dramatisk vindsystemer, oplever det nordøstlige USA normalt kun efterladenskaberne af storme. Orkanen Gloria var den seneste af sin art til at ramme tilbage i 1985.

Facebook
Twitter