New Yorks guvernør træder tilbage efter rapport om seksuelle krænkelser og sexchikane

11 kvinder har anklaget demokraten for uønskede berøringer og sexistiske bemærkninger.

Andrew Cuomo på vej til sin helikopter efter tv-talen, hvor han meddelte sin afsked. (Foto: CAITLIN OCHS © Ritzau Scanpix)

For et år siden blev staten New Yorks demokratiske guvernør, Andrew Cuomo, hyldet over hele USA for sin håndtering af coronakrisen. I dag meddelte han sin afsked i vanære.

- Jeg mener, at under disse omstændigheder kan jeg bedst hjælpe ved at træde til side og igen lade regeringen fungere som en regering - og det er det, som jeg vil gøre, sagde Andrew Cuomo i en tv-tale.

Som så mange andre magtfulde mænd blev Cuomo indhentet af #metoo. I alt 11 kvinder har beskyldt ham for seksuelle krænkelser og sexchikane.

Anklagerne er beskrevet i en detaljeret rapport, der kom i sidste uge. Samtidig overvejer retsudvalget i staten, om der skal rejses en rigsretssag mod guvernøren.

I tv-talen afviste Cuomo endnu engang i store træk kvindernes udlægning af sagen. Han sagde, at han i flere tilfælde har forsøgt at være imødekommende, men at hans berøringer og bemærkninger er blevet misforstået.

Se Andrew Cuomo meddele sin afsked her:

Første kvinde på posten

Cuomos fratrædelse sker formelt om 14 dage, hvor New Yorks viceguvernør, Kathy Hochul, bliver statens første kvindelige guvernør.

Hochul siger i en udtalelse, at hun er "enig i guvernør Cuomos beslutning om at træde af", og at "det er det rigtige at gøre". Det skriver New York Times.

Den seneste uge har en lang række fremtrædende demokrater med præsident Joe Biden i spidsen opfordret guvernøren til at gå af.

Guvernører er nogle af de mest magtfulde politikere i USA, og derfor vækker det betydelig opsigt, når en af dem forlader posten i utide.

Dertil kommer, at Andrew Cuomo har stået i spidsen for staten New York i over ti år. I den periode har han "hensynsløst og effektivt indsamlet magt, knust sine modstandere - virkelige eller opfattede - ved at bruge ethvert ekstraordinært middel, han fandt nødvendigt", skriver New York Times i en analyse efter tv-talen tirsdag.

Kys på læberne

Så sent som søndag stod den tidligere assistent Brittany Commisso for første gang offentligt frem med sine anklager mod Andrew Cuomo.

I et interview med tv-stationen CBS fortalte Commisso, at lejlighedsvise kram og kys på kinden eskalerede, da Cuomo en gang vendte hovedet og kyssede hende på læberne.

Inden tv-interviewet var Brittany Commisso kun kendt som "assistent nr. 1". (© CBS This Morning)

Hun har fortalt efterforskere, at Cuomo rørte ved hendes bryster ved en enkelt lejlighed, ligesom han angiveligt aede hende på ryggen, mens han tog et billede. Brittany Commisso har nu meldt guvernøren til politiet.

- Det, han gjorde mod mig, var en forbrydelse. Han brød loven, sagde hun til CBS.

Fjendtligt arbejdsmiljø

New Yorks justitsministerium har i fire måneder undersøgt anklagerne mod Andrew Cuomo. Og konklusionerne i den 168 sider lange rapport er ret klare:

- Guvernøren har seksuelt forulempet en række tidligere og nuværende ansatte i delstaten New York ved blandt andet uønsket og ikke gensidigt at berøre dem, ligesom han også har udtalt sig på en seksuelt krænkende måde og på den måde skabt et fjendtligt arbejdsmiljø for kvinder, står der blandt andet i den 168 sider lange undersøgelsesrapport, der i går blev fremlagt.

- Vores efterforskning viser, at guvernørens seksuelt krænkende opførsel ikke kun var begrænset til hans egen stab, men også omfattede statsansatte, inklusive en betjent og guvernørens sikkerhedsfolk.

Rapporten understreger også, at hele arbejdsmiljøet omkring guvernøren er præget af frygt og trusler, som har bidraget til at normalisere Cuomos "hyppige flirterier og kønsbaserede kommentarer".

FacebookTwitter