New Zealand beklager: Christchurch-mistænkt sender brev fra fængslet

Et seks sider langt brev fra formodet terrorist er dukket op på nettet.

Al-Noor mosque i Christchurch, New Zealand blev angrebet 15. marts i år. (Foto: Edgar Su © Scanpix)

Myndighederne i New Zealand erkender, at de har begået en fejl, efter den formodede terrorist Brenton Tarrant har sendt et brev fra sin fængselscelle.

Den 28-årige australier er sigtet for at have dræbt 51 mennesker i et angreb mod to moskeer i newzealandske Christchurch i marts i år.

Alligevel har han haft mulighed for at sende et brev, som nu er blevet lagt op på hjemmesiden 4chan, som er populær blandt personer på den yderste højrefløj.

Det fire sider lange, håndskrevne brev er adresseret til en "Alan" i Rusland og er "relativt uskyldigt", skriver AP. Det indeholder dog en advarsel om, at en "stor konflikt" er på vej og har et sprogbrug, der kan tolkes som en

opfordring
til at gribe til våben, siger nyhedsbureauet.

Brenton Tarrant er sigtet for terrorangrebet i Christchurch, som blev streamet live på nettet. (Foto: pool © Scanpix)

Indsatte har rettigheder

Offentliggørelsen af brevet kommer på et følsomt tidspunkt. Både den formodede gerningsmand bag et masseskyderi i El Paso i USA i forrige uge og Philip Manshaus, som angreb en moske i Norge lørdag, har fremhævet angrebet i Christchurch som en inspiration.

Fængselsminister i New Zealand, Kelvin Davis, siger, at brevet ikke burde være sluppet ud af fængslet.

Ministeren oplyser dog samtidig, at man aldrig har haft en fange som Brenton Tarrant før, og at alle indsatte i New Zealand har rettigheder - blandt andet til at sende og modtage post.

Kelvin Davis vil nu undersøge, om lovgivningen på området skal laves om.

Talsmand
for oppositionen i New Zealand, David Bennett, kræver "øjeblikkelige svar" fra regeringen i sagen og siger, at newzealænderne vil være forfærdede over, at Brenton Tarrant har fået et brev ud af fængslet.

New Zealands premierminister Jacinda Ardern besøgte Masjid Al-Noor i Christchurch i marts. (Foto: pool © Scanpix)

Ikke første fejl

Sagen er særlig pinlig for regeringen i New Zealand, fordi

premierminister
Jacinda Ardern har svoret, at hun aldrig vil sige den formodede terrorists navn for ikke at give ham den opmærksomhed, han er ude efter.

Det er ikke første gang, at

myndighederne
begår fejl i terrorsagen.

Til at begynde med blev Brenton Tarrant kun sigtet for et enkelt drab, som skulle repræsentere de øvrige. Men ved en fejl var ofret i sigtelsen en person, som stadig var i live.

 • Politiet bevogter Linwood-moskéen i Christchurch efter terrorangrebet. (Foto: Edgar Su © Scanpix)
 • New Zealands premierminister Jacinda Ardern oplyser, at landet vil ændre våbenloven som følge af terrorangrebene. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)
 • Ved Al Noor -moskeen, hvor 51 blev dræbt, er politiet massivt til stede. (Foto: Edgar Su © Scanpix)
 • Området omkring Al Noor-moskeen er afspærret. (Foto: TESSA BURROWS © Scanpix)
 • Det nationale trusselsniveau er steget fra lav til høj for første gang i New Zealands historie. (Foto: TESSA BURROWS © Scanpix)
1 / 5

Terrorangrebet i Christchurch

 • Terrorangrebet fandt sted fredag den 15. marts omkring klokken 13.40 lokal tid. Målene var Al-Noor-moskeen og Linwood Islamic Centre i byen Christchurch på New Zealands sydlige ø.

 • 51 mennesker blev dræbt og lige så mange såret.

 • Den formodede gerningsmand bag angrebene er den 28-årige australske Brenton Harrison Tarrant, som blev pågrebet umiddelbart efter angrebene.

 • Tarrant publicerede et "manifest" før terrorangrebet, hvor han beskrev sine højreekstremistiske synspunkter og livestreamede flere steder på internettet, heriblandt Facebook, mens han likviderede mænd, kvinder og børn, der var til fredagsbøn.

 • Han er tiltalt for 51 mord, 40 mordforsøg og deltagelse i terrorhandling.

 • Han siger selv, at han er uskyldig.

 • Retssagen, som forventes at vare i seks uger, begynder den 4. maj 2020.

Facebook
Twitter