New Zealand skal stemme om nyt flag

Det new zealandske flag skal ikke længere bære Storbritanniens 'Union Jack', mener ministerpræsident. En folkeafstemning om nyt flag er på vej.

Tiden som britisk koloni er ovre for New Zealand. Derfor skal landet nu have nyt flag, der bedre viser landets identitet. (Foto: © Brugerbillede)

New Zealand er en gammel engelsk koloni, og det skinner stadig igennem på landets nationalflag.

Her pryder en lille udgave af Storbritanniens 'Union Jack' det øverste venstre hjørne af flaget, men det skal være slut, fortæller landets premierminister, John Key.

- Jeg ønsker et flag, der skriger New Zealand, når du ser det. Det synes jeg ikke, at vores nuværende flag gør, siger han.

Professor: Gode grunde til at skifte New Zealands flag

Derfor har premierministeren nedsat en komité, der skal komme med forslag til, hvordan et fremtidigt New Zealand-flag skal se ud.

Derefter bliver det op til new zealænderne selv at afgøre, hvilket flag, de mener repræsenterer dem bedst. Det sker ved en folkeafstemning om tre år.

Ifølge Stuart Ward, professor på Center for Australien-studier på Københavns Universitet, giver det god mening at ændre det new zealandske flag.

- Langt de fleste gamle britiske kolonier har i dag afskaffet deres flag fra den tid, og jeg kan godt følge argumentet om, at det ikke længere giver mening at flage med Union Jack på den anden side af kloden, siger han.

Samtidig kunne et nyt new zealandsk flag give det lille land mod syd et bedre varemærke på verdensmarkedet, hvor det i dag er svært at kende forskel på Australiens og New Zealands nationale flag.

Premierminister vil have kommercielt flag

Hvordan det nye flag så skal se ud, er der mange meninger om. Premierministeren selv foretrækker en hvid sølvbregne på sort baggrund.

Netop sølvbregnen - eller The Silver Fern, som den kaldes på New Zealand - er i forvejen et samlende vartegn for landet.

Favorit-vartegnet som nyt nationalflag er en hvid sølvbregne på sort baggrund. Den bruges allerede af New Zealands verdensberømte rugbylandshold The All Blacks. Her ses de under en Maori-dans (haka) efter sejren i VM-finalen i 2011. (Foto: © Franck Fife, Scanpix)

Den forbindes især med landets sportshold og bæres blandt andet af New Zealands berømte rugbyhold, The All Blacks. Og det er slet ikke et dårligt bud, siger professor Stuart Ward.

- Du finder ingen på New Zealand, der er imod The All Blacks, og sølvbregnen er den eneste reelle politiske mulighed, fordi den ikke er kontroversiel, siger han.

Kan give ballade at vælge helt nyt symbol

Et af de vægtigste argumenter for at skifte flag er, at landets oprindelige befolkning, maorierne, slet ikke er repræsenteret i det nuværende flag.

Men problemet med at vælge sølvbregnen er, at dette symbol heller ikke repræsenterer maorierne. Det kan dog blive noget nær umuligt at favne så bredt, at man får alles interesser vist på et nyt New Zealand-flag, vurderer professoren.

- Intentionen om at finde et andet symbol er god, men så bevæger man sig ud i en yderst kontroversiel situation.

Og faktisk kan det være en god idé at vælge et flag, der er mere generelt. Det oplevede Canada i 1965, da man her valgte at bruge et ahornblad som nyt nationalsymbol på flaget.

Favorit-vartegnet som nyt nationalflag er en hvid sølvbregne på sort baggrund. Den bruges allerede af New Zealands verdensberømte rugbylandshold The All Blacks. Her ses de under en Maori-dans (haka) efter sejren i VM-finalen i 2011.

- Det var noget, man fandt på øldåser. Men det viste sig, at det var det eneste, man kunne samle sig om efter en meget ophedet debat.