New Zealand vil forbyde salg af tobak til fremtidige generationer

Et nyt lovforslag vil forbyde unge født efter 2008 at købe tobaksprodukter. Nogensinde.

New Zealand vil sikre, at fremtidens unge ikke begynder at ryge. (Foto: © REGIS DUVIGNAU)

Er du født efter 2008, kommer du aldrig til lovligt at kunne købe en cigaret - i hvert fald ikke, hvis du bor i New Zealand.

Det er i hvert fald regeringens plan.

For at få nedbragt antallet af af rygere, vil den newzealandske regering gøre det forbudt for unge, der er 14 år eller derunder, når loven træder i kraft, at købe cigaretter på lovlig vis.

I hele deres levetid.

- Halvdelen af dem, der begynder at ryge, ender med at dø af virkningerne af det, lyder det fra premierminister Jacinda Ardern.

Lovforslaget betragtes som en milepæl, siger landets vicesundhedsminister, Ayesha Verrall, der heller ikke tøver med at kalde det historisk.

- Det er en vigtig hjørnesten i tobaksreguleringens historie. Det er en modig plan, og jeg er meget stolt over, at have sat mit aftryk på den. Vi er nået langt, lyder budskabet fra Ayesha Verrall.

- Vi vil være sikre på, at de unge aldrig begynder at ryge, så vi vil ved lov skabe en røgfri generation og gøre det til ulovligt at sælge eller levere tobaksprodukter til dem, der er 14 år, når loven træder i kraft. I takt med, de bliver ældre, vil de og kommende generationer aldrig lovligt kunne købe tobak.

Frygt for utilsigtede konsekvenser

Forslaget har dog også fået kritik fra blandt andet det konservative ACT-parti, der peger på, at et forbud i deres øjne ikke er vejen frem, fordi det kan få utilsigtede konsekvenser

- Vi vil på sigt få et sort marked for tobak, og det vil være helt ureguleret og ingen standarder have, og folk vil blive ramt, sagde ACT-partiets talsperson Karen Chhour ifølge New Zealand Herald.

Premierministeren understregede, at man allerede havde fokus på, at de nye forslag potentielt kan øge det sorte marked for tobak, og at der var taget højde for det - uden dog at blive mere konkret.

Men den fortsatte prisstigning på tobaksprodukter er ikke længere effektivt nok, lyder argumentet.

Du kan se Ayesha Verralls tale og se flere reaktioner på lovforslaget her:

New Zealands regering har sat som mål, at i 2025 skal færre end fem procent af befolkningen være rygere, og den præsenterede i går en række tiltage som led i den politiske plan "Smokefree 2025".

Der bliver nu målrettet sat ind for både at forebygge, at newzealændere nogensinde begynder at ryge. Men planen er også at reducere tobaksalg, at begrænse markedsføring for tobak og samtidig at tilbyde en række muligheder for rygestop.

De seneste fire årtier har der været en fast nedgang i antallet af rygere - med under 15 procent af befolkningen, omkring lidt over en halv million.

I Danmark er tallet nogenlunde tilsvarende, her er det ifølge Kræftens Bekæmpelse 13 procent, der dagligt tænder cigaretten.

E-cigaretter er et alternativ

Ifølge premierminister Ardern er også e-cigaretter - eller såkaldt vaping - et vigtigt værktøj i bekæmpelsen af rygning.

- Jeg er sikker på, at der er dem, der har et eller andet at sige om vaping blandt unge i fremtiden, men vi er meget fokuseret på den her plan om at forhindre folk i at begynde at ryge, sagde premierministeren.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, (Foto: © APEC NEW ZEALAND)

Prisstigninger på tobaksvarer er ellers blevet tilskrevet en del af æren for den nedadgående kurve af rygere.

I dag koster en pakke cigaretter mindst 33 dollars, svarende til omkring 147 kroner.

Ifølge sundhedsmyndighederne i New Zealand begynder de gennemsnitlige rygere helt ned til 15-årsalderen, og ved at forhindre hele generationer begynder at ryge, håber regeringen at forhindre omkring 5.000 dødsfald om året.

Regeringen har været under pres for at nå målene for “Smokefree 2025”, der blev lanceret tilbage i 2011.

Eksempelvis har landets svar på Kræftens Bekæmpelse så sent som i sommer fremsat et forslag om at udfase salget af tobak og har efterlyst lovgivning, der begrænsede tilgængeligheden af tobaksprodukter, hvis målene for "Smokefree 2025" skulle nås.

Og det ser altså nu ud til at have givet pote.

Planen er, at lovgivningen formelt bliver fremsat næste år og vil blive vedtaget i slutningen af 2022. Den vil gøre New Zealands tobaksindustri til en af de mest restriktive i verden, kun overgået ifølge Reuters af Bhutan, hvor cigaretter helt er bandlyst.