Newzealandsk teenager fængslet for at dele video af massakre

Dansk politi advarer mod at dele video. Det kan være strafbart, siger politiet.

50 mennesker mistede livet i angrebet på de to moskéer. Den formodede gerningsmand er fængslet. (Foto: Jorge Silva © Scanpix)

En 18-årig mand er blevet fængslet i New Zealand, fordi politiet mener, at han har delt en dødsvideo fra skyderiet i en moské i den newzealandske by Christchurch.

Teenageren blev søndag lokal tid fremstillet ved retten. Foruden deling af videoen er han sigtet for at have udsendt et billede af Al Noor-moskéen med teksten "target acquired", som er et udtryk, der bruges til at identificere et mål.

Det skriver Ritzau og AFP.

Dommer i sagen, Stephen O'Driscoll, valgte at beskytte den unge mand af et navneforbud. Han er foreløbigt fængslet indtil 8. april, og han må ikke løslades mod kaution, besluttede dommeren søndag.

Hvert forhold kan ifølge anklageren i sagen give fængsel i op til 14 år. Ifølge AFP er det uvist, hvordan den 18-årige forholder sig til anklagerne mod sig.

Fjernet 1,5 millioner gange

Videoen, den 18-årige menes at have delt, er angiveligt filmet af den formodede gerningsmand, mens hans likviderede mænd, kvinder og børn, der var til fredagsbøn i moskéen Masjid al Noor i byen Christchurch.

Den 17 minutter lange optagelse blev sendt direkte på Facebook. Herefter har den cirkuleret rundt mellem brugere af det sociale medie, og den er også blevet delt på flere hjemmesider. I løbet af 24 timer blev videoen fjernet fra Facebook 1,5 millioner gange.

- Vi fjernede i løbet af de første 24 timer 1,5 millioner videoer af angrebet globalt, heraf blev over 1,2 millioner blokeret, da de forsøgte at uploade, oplyste Facebook forleden.

Politiet advarer mod deling

De newzealandske myndigheder sagde tidligt efter angrebet, at det kunne være strafbart at dele videoen. Det samme har danske myndigheder gjort.

Allerede fredag lød det fra dansk politi:

- Kort efter angrebet begyndte en video optaget af de formodede gerningsmænd at florere på Facebook og andre steder på nettet, og derfor advarer dansk politi nu befolkningen mod at dele videoer fra angrebet.

Politiet understregede, at folk kan være med til at krænke de efterladte til ofrene ved at dele videoen, og det kan ifølge Rigspolitiet i nogle tilfælde også være strafbart.