Opdateret 15/11: En tidligere version af artiklen betegnede to gange Israels besættelse af Vestbredden som "ulovlig". Spørgsmålet er omstridt. Derfor var formuleringerne for kategoriske og er blevet ændret. Læs mere under Fejl og fakta.
Ifølge organisationen B'Tselem, som holder øje med menneskerettighederne i de israelsk-besatte områder på Vestbredden, er palæstinensere fra otte små samfund på Vestbredden i løbet af de seneste to og en halv uger blevet fordrevet.
Siden krigen mellem Hamas og Israel begyndte, har NGO'en, der dokumenterer overfald på palæstinensere, registreret en stigning i antallet af angreb fra bosættere mod palæstinenserne på Vestbredden.
Udviklingen bekymrer Dror Sadot, talsperson for B'Tselem, der hører hjemme i Israel.
- Siden 7. oktober har bosætterne opført sig, som om de ejer hele Vestbredden, siger hun.
- De udnytter, at alles øjne er rettet mod Gaza, og de har gennemført et utal af angreb på de palæstinensiske samfund, som allerede var truede, men nu er det eskaleret til et punkt, hvor de er nødt til at flygte fra bosætterne, siger Dror Sadot.
Udvidelsen af bosættelserne sker samtidig med, at den israelske hær udfører angreb, ikke kun på Gaza, men også på Vestbredden.
Omkring 100 palæstinensere har mistet livet på Vestbredden i israelske angreb siden 7. oktober, hvor Hamas angreb Israel.
Og netop Vestbredden har været en kilde til konflikt i årtier, fordi Israel ifølge international lov oprettet en lang række ulovlige bosættelser på besat område.
B'Tselem peger på, at det især er beduinere øst for Ramallah, der lige nu bliver udsat for vold og må flygte fra deres hjem og efterlade deres jord.
Bosætter: 'Jeg er glad, hvis det passer'
Men ikke alle anser de ulovlige bosættelser for problematiske.
Blandt andre israelske Daniella Weiss, som i årtier har været aktivistisk bosætter, og lige nu står i spidsen for Nachala-bevægelsen.
Den hjælper unge israelske par, der gerne vil være med til at bygge nye bosættelser, også selvom de er ulovlige.
- Jeg arbejder på at skabe forposter til nye bosættelser og give folk styrke til at kontrollere områderne for at vise, at vi er stærke. Det er nøglen til vores fremtid, forklarer hun til DR's korrespondent Søren Bendixen, der besøger hende i hendes hus i en af de mange bosættelser på Vestbredden.
Bosættelserne er ikke kun ulovlige efter international lov, men også efter Israels egne love.
Når DR konfronterer hende med, at bosættelserne er ulovlige, og at otte familie skulle være blevet skubbet ud af Vestbredden, har hun kun hån til overs for det.
- Hvis de siger det, så kan det være, at det passer. Det håber jeg. Jeg er glad, hvis det passer, siger den indflydelsesrige bosætter, Daniella Weiss.
Alvorlige konsekvenser
Ifølge DR's korrespondent er der grund til at frygte, at konflikten omkring de ulovlige besættelser kan føre til en væbnet konflikt mellem israelere og palæstinensere, fordi det er et enormt stridspunkt, som er politisk betændt.
- Inden krigen mod Hamas i Gaza blev indledt, var der mange, der frygtede, at det næste store sammenstød netop på Vestbredden, fordi man har set personer bag de ulovlige bosættelser forsøge at tage mere land, siger Søren Bendixen.
- Det har et ganske grimt perspektiv, hvis spændingerne øges yderligere, siger han.
På trods af at bosættelserne anses som ulovlige af den israelske regering, accepterer den stadig, at det foregår, forklarer Søren Bendixen.
- Man ser igennem fingre med, at det foregår. Regeringen beskyldes for, at det er en del af dens uofficielle politik.
DR har forsøgt at få en kommentar på de ulovlige bosættelser og volden fra bosætterne mod palæstinensere fra det israelske forsvar, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.
'Et værn for Israel' eller 'statsvold'?
Selvom mange israelere tager afstand fra bosætterne og ikke deler holdninger med Daniella Weis, så mener Dror Sadot, at det virker hult.
Blandt andet fordi israelske soldater i årtier har beskyttet bosættelserne. Derfor mener hun også, at hele Israel bærer en del af ansvaret for bosætternes angreb mod palæstinenser på Vestbredden.
- Efter så mange år med en relation mellem bosætterne og den israelske stat kan vi ikke bare sige, at det er vold fra bosætterne. Det er statsvold, i en grad hvor man kan tale om en uofficiel israelsk hær, hvis opgave er at overtage palæstinensisk jord, siger talsperson for B'Tselem, Dror Sadot.
I sin stue har bosætteren Daniella Weiss foldet et kort over Israel, Gaza og Vestbredden ud.
Hun fortæller, at bosættelserne skal ses som et værn for resten af Israel, og at det er vigtigt at udvide det værn, og derfor vil hun også fortsætte sit arbejde.
- Jeg ved, hvordan man gør det her. Jeg er erfaren og har oprettet rigtig mange nye forposter til bosættelser. Med den nuværende regering fik vi en lille mulighed for at gøre det, og den har vi udnyttet, siger Daniella Weiss.