NGO'er: 1.600 civile døde i Raqqa i luftangreb fra USA-ledet koalition

Amnesty og monitor-gruppe opfordrer koalitionen til at 'stoppe med at benægte fakta'.

Hele bydele blev jævnet med jorden, da Islamisk Stat herskede over Raqqa. (Foto: Erik De Castro © Scanpix)

Den USA-ledede koalition mod Islamisk Stat i Syrien er skyld i langt flere civile syreres død, end de vil indrømme. Det vurderer Amnesty International og Airwars (en gruppe, der monitorerer militære angreb, red.).

Vurderingen kommer, efter de to NGO'er har gennemgået 200 af den USA-ledede koalitions angreb i den syriske by Raqqa og identificeret 1.000 af ofrene. Det skriver BBC.

De opfordrer nu koalitionen til at gøre ende på to års benægtelse af fakta, som de siger.

De to NGO'er vurderer, at 1.600 civile døde i angrebene på byen Raqqa tilbage i 2017, men koalitionen mener, at det drejer sig om 318 civile tab under angrebene, da man pressede terrororganisationen Islamisk Stat ud af byen.

Enorme ødelæggelser

Raqqa oplevede hårde angreb under koalitionens fremstød for at fjerne IS fra Syrien. Ikke færre end 34.000 angreb har koalitionen, som USA, Storbritannien og Frankrig var en del af, udført i dens kamp mod Islamisk Stat.

Islamisk Stat udråbte i løbet af krigen Raqqa til deres hovedstad i Syrien.

Byen var under terrororganisationen Islamisk Stats kontrol i omkring to år, indtil koalitionen altså tvang dem ud af byen i 2017.

I kampene mellem koalitionen og IS blev 11.000 bygninger jævnet med jorden, vurderer Amnesty.

  • IS-krigere i parade relativt kort tid efter terrororganisationen gjorde byen til deres hovedstad i Syrien i 2014. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  • Byen blev ramt af hårde bombeangreb, da koalitionen begyndte at bekrige IS i byen for at fjerne dem der fra. Amnesty vurderer, at 11.000 bygninger blev jævnet med jorden i kampene. (Foto: Erik De Castro © Scanpix)
  • Flere ødelagte bygninger efter kampene mellem Islamisk Stat og den USA-ledede koalition. Amnesty vurderer, at omkring 1.600 civile mistede livet i kampene. (Foto: Erik De Castro © Scanpix)
  • Krigere fra den syriske oprørshær, SDF, fejrer, at de har besejret IS i byen. (Foto: Erik De Castro © Scanpix)
1 / 4

Omfattende undersøgelse

Amnesty og Airwars har identifcieret 1.000 af de civile, der mistede livet i kampene, med navn.

Det er sket gennem et omfattende arbejde med analyser af omkring to millioner satellitfotos, opslag på sociale medier samt manuelt arbejde i byen, hvor de har foretaget interviews med omkring 400 vidner og overlevende.

Amnesty kritiserer nu koalitionens metoder.

- Mange af koalitionens angreb blev udført upræcist, og tusindvis af bombeangrebene blev udført uvilkårligt, så det kommer ikke som nogen overraskelse, at mange hundreder blev dræbt og såret (i Raqqa, red.), lyder det fra Donatelle Rovera, der er seniorrådgiver i Amnesty Internationel.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk