Ni børn blandt de dræbte i Gaza efter voldsomme raket- og luftangreb

Kun internationalt diplomati kan stoppe den eskalerende vold, mener korrespondent.

Palæstinensere begraver en dreng i den nordlige del af Gazastriben. Han blev dræbt under den eskalerende vold i Israel og Gaza. (Foto: MOHAMMED SALEM © Scanpix)

Luftsirenerne hylede igen i løbet af natten og ud på morgenen, mens røgskyer steg op gennem morgendisen, efter Israels forsvar og palæstinensere i Gaza igen udvekslede raket- og luftangreb.

Flere end 200 raketter er siden i aftes blevet afsendt fra Gazastriben, der er kontrolleret af den palæstinensiske organisation Hamas, mod mål i det sydlige Israel.

Kampfly fra det israelske militær, IDF, svarede igen og har ramt omkring 140 mål i Gaza, heriblandt en Hamas-leders bolig og to tunnelsystemer, skriver nyhedsbureauet AP.

Ifølge de palæstinensiske sundhedsmyndigheder i Gaza er 23 personer, heriblandt ni børn, i Gaza blevet dræbt, og 107 er sårede. 31 israelere er kommet til skade, efter raketter slog ned ved den israelske kystby Ashkelon tæt på Gaza, skriver avisen Jerusalem Post.

Demonstrationer i flere byer

Angrebene kommer efter voldsomme sammenstød mellem palæstinensiske demonstranter og israelsk politi ved Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem.

Disse optagelser fra israelsk politi viser nogle af dagens kampe ved moskéen:

Kampene udspringer af en konflikt i bydelen Sheikh Jarrah i det østlige Jerusalem, hvor en lov giver mulighed for at konfiskere omkring 70 palæstineneres ejendomme.

Demonstrationerne her har nu spredt sig til andre byer, hvor der bor både israelere og palæstinensere.

- Man ser nu den arabiske befolkning i byer som Haifa, Jaffa og Ramla uden for Tel Aviv demonstrere i sympati med deres palæstinensiske brødre på Vestbredden og i Gaza. Det har man set før, men er en ny udvikling i denne konflikt, fortæller Kristeligt Dagblads mellemøstkorrespondent, Allan Sørensen, fra Jerusalem.

Flere end 700 er blevet såret i sammenstødene siden mandag.

Arabiske studerende i Israel har også meddelt, at de vil strejke i dag. Det hebræiske universitet i Jerusalem har meddelt, at alle lektioner kommer til at foregå online på grund af sikkerhedssituationen i byen, skriver avisen Haaretz.

Ingen melding fra FN's sikkerhedsråd

FN's sikkerhedsråd mødtes i går for at debattere den eskalerende konflikt i den hellige by. Der er endnu ikke kommet en fælles udtalelse fra rådet, da USA tilsyneladende ikke vil optrappe konflikten yderligere, skriver nyhedsbureauet AP.

USA's udenrigsminister, Anthony Blinken, opfordrer dog parterne til at deeskalere konflikten:

- Vi er ekstremt bekymrede for raketangrebene, der skal stoppe med det samme, og for volden og de provokerende handlinger ved Tempelbjerget. Israel har selvfølgelig ret til at forsvare sit territorium, lød det fra udenrigsministeren.

Antony Blinken har været USA's udenrigsminister, siden Joe Biden blev indsat som præsident 20. januar i år. (Foto: pool © Scanpix)

EU's udenrigschef Josep Borrell udtrykte også sin bekymring for volden på et pressemøde i går.

Det er nødvendigt med diplomati for at nedtrappe konflikten, forklarer Allan Sørensen:

- Jeg tror hverken, at Hamas eller den israelske regering har interesse i en reel krig i øjeblikket, men på den anden side så tror jeg ikke, at de er i stand til at løse det sammen, da de ikke taler sammen direkte. Der skal noget diplomati på banen for at få parterne til at dæmpe gemytterne.

- Først og fremmest kan Egypten og Qatar lægge pres på Hamas. Og så skal USA på banen, som den store afgørende spiller, hvis Israel skal overtales til at køle tingene ned, fortæller mellemøstkorrespondenten i Jerusalem.

"Foden på pedalen"

Ifølge Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, kan kampene dog fortsætte et stykke tid.

- Terrorgrupperne i Gaza har overtrådt en rød linje og angrebet os med raketter i udkanten af Jerusalem. Alle, der angriber os, vil betale en høj pris, sagde han mandag.

Ifølge talspersonen for Israels militær, Hidai Zilberman, har de "foden på pedalen" og er klar til at flere modangreb, hvis Hamas fortsætter raketangrebene, lyder meldingen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk