Ni japanske universiteter snød med optagelse: De ikke ville have kvinder ind

Først indrømmede ét universitet at have snydt. Nu har otte andre fulgt trop.

Sådan så det ud, da administrerende direktør på Tokyo Medical University, Tetsuo Yukioka, i august undskyldte offentligt for at have fusket med optagelserne. Nu viser det sig, at universitetet slet ikke var alene om den praksis. (Foto: Toru Hanai © Scanpix)

Kvinder gør sig bedre som mødre end som læger.

Det var logikken på Tokyo Medical University, da de i 12 år snød kvinder fra at komme ind på medicinstudiet.

Og ramaskriget var stort, da det i august nåede offentligheden.

Skandalen affødte en offentlig undersøgelse af en række andre medicinske fakulteter i landet, og nu ligger konklusionen klar: Mindst otte andre uddannelsesinstitutioner har favoriseret mandlige ansøgere.

- Det er dybt skuffende, siger Japans undervisningsminister Masahiko Shibayama til et Kyoto-baseret medie ifølge BBC.

Kvinder har forspring

De ni universiteter har forskellige begrundelser for at lade flere mænd end kvinder komme ind på medicinuddannelsen.

Da sagen rullede i august, begrundede Tokyo Medical University deres praksis med, at "mange kvindelige studerende, som gennemfører studiet, ender med at opgive den medicinske praksis for at føde og opfostre børn".

På Juntendo Universitet, der også ligger i Tokyo, er undskyldningen for fuskeriet en anden.

Her udtaler ledelsen, at det var nødvendigt at gøre det sværere for kvinder at komme ind, fordi de fra naturens side er mænd overlegne.

- Idéen var at redde de her drenge, og det var på den baggrund, at vi kompensede, siger universitetets leder Hajime Arai på et pressemøde, hvor dekanen for universitets medicinske fakultet, Hiroyuki Daida, også deltog.

Ifølge ABC News uddybede han sådan her:

- Kvinder bliver hurtigere mentalt modne end mænd, og på det tidspunkt, hvor de tager optagelsesprøven, har kvinder bedre kommunikationsevner.

Abe: Flere kvinder skal arbejde

Den undskyldning køber Masae Ido ikke. Hun er repræsentant for det stigende antal kvinder, som er blevet sorteret fra.

- Jeg var forfærdet. Det var meningen, at det skulle have været en beklagelse, men det var bare dårlige undskyldninger fra start til slut, siger hun til ABC News.

Den omfattende optagelsesfusk går stik imod, hvad den japanske premierminister, Shinzu Abe, ellers har svoret. Nemlig at han har aktivt arbejdet for at få flere kvinder i ind på det japanske arbejdsmarked.

Tokyo Medical University har for at rette op på skandalen optaget 101 kvinder, som var blevet afvist i det manipulerede optagelsessystem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk