Nigel Farage til EU-spidser: Ønsker I virkelig, at jeg vender tilbage?

EU-formand Tusk mener ikke, at man fra EU's side kan overhøre de millioner af briter, der ønsker at blive i EU.

Britiske Nigel Farage har i årevis kæmpet for, at Storbritannien skal forlade EU. Det gentog han under dagens debat i Europa-Parlamentet, hvor kommissionsformand Jean-Claude Juncker også deltog. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)

Europaparlamentarikerne bør være åbne for en lang udsættelse af brexit, hvis briterne ønsker at gentænke deres farvel-strategi til EU.

Også selvom det vil betyde, at briterne så skal stemme til europaparlamentsvalget i slutningen af maj.

Det var budskabet fra formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, da han her til formiddag talte i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

- Vi kan hverken se bort fra de seks millioner mennesker, der har opfordret til at trække artikel 50 (den artikel, der sætte rammerne for briternes farvel, red.) tilbage, eller den million mennesker, der demonstrerede, sagde formanden med henvisning til weekendens demonstration mod brexit i London.

- Det kan godt være, at de ikke føler sig repræsenteret i det britiske parlament. Men de må føle, at de er repræsenteret her, for de er europæere, sagde den polske rådsformand.

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, er åben over for en lang forlængelse af brexit, hvis briterne beder om det. Premierminister Theresa May har dog advaret mod det. (Foto: POOL New © Scanpix)

Ikke skadeligt

Det var egentlig meningen, at briterne skulle forlade EU-samarbejdet nu på fredag den 29. marts.

I sidste uge gav de resterende EU-lande dog briterne indtil slutningen af denne uge til at få vedtaget den skilsmisseaftale, som premierminister Theresa May har forhandlet på plads med EU.

Hvis ikke det sker, vil briterne forlade EU 12. april uden en aftale – med mindre de beder om en længere udskydelse af brexit frem for en ’no deal’.

Men gør de det, skal de altså også afholde valg til Europa-Parlamentet, hvilket har skabt en del debat i EU-kredse.

- Der er nogle, der har sagt, at det vil være skadeligt. Der må jeg sige klart, at sådan kan man ikke se på det, understregede Donald Tusk.

Det mødte opbakning fra blandt andre Alyn Smith, der kommer fra det skotske uafhængighedsparti, SNP.

- Luk ikke døren for os nu, for vi er mange, der gerne vil blive i den europæiske familie, sagde han og noterede, at han måske havde talt i Europa-Parlamentet for sidste gang.

Farage: Få os ud af unionen

Anderledes kritisk var meldingen fra britiske Nigel Farage, der i årevis har kæmpet for, at Storbritannien skal forlade EU.

- Ønsker I virkeligt, at jeg vender tilbage?, spurgte han de fremmødte og påpegede, at en lang forlængelse blot vil betyde, at brexit også vil komme til at fylde i de kommende år.

Det vil ifølge den britiske politiker overskygge andre emner, som EU har på dagsordenen.

- Se at få briterne ud af unionen, så vi andre kan komme videre med vores tilværelse, lød det fra Nigel Farage, der samtidig advarede Donald Tusk mod at lege med tanken om en ny brexit-afstemning i Storbritannien.

- Hvis De tror, at briterne har ændret holdning til brexit, så tager De fejl. Hvis der blev afholdt en ny afstemning, ville forlad-siden vinde med en endnu større margin end sidst, sagde han med henvisning til afstemning i juni 2016.

Her stemte 51,9 procent af de britiske vælgere for at forlade EU.

Brexit-forkæmper Nigel Farage ønsker, at briterne skal forlade EU uden en aftale den 12. april. (Foto: Simon Dawson © Scanpix)

Storbritannien er som en sfinks

Dagens debat fandt sted, blot få timer inden at de britiske parlamentarikere i dag skal gennemføre en række vejledende afstemninger om 16 mulige brexit-løsninger.

Heriblandt om briterne skal forlade EU uden en aftale i midten af april eller om artikel 50 skal trækkes tilbage.

Formanden for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, deltog også i dagens debat. Han havde egentlig ikke det store at sige om brexit.

- Alt er blevet sagt, lød det fra Jean-Claude Juncker, der dog sammenlignede Storbritannien med sfinks-fabeldyret, der er kendt for sin gådefuldhed.

- En sfinks ville være en åben bog i sammenligning med Storbritannien. Lad os se om den bog taler over sig i løbet af den kommende uge, sagde han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk