Nikolaj Villumsen: EU's ambitioner på klimaområdet er alt, alt for lave

Mød Enhedslistens spidskandidat til valget til Europa-Parlamentet.

Enhedslisten stiller for første gang nogensinde op til europaparlamentsvalget, og det bliver Nikolaj Villumsen, der skal stå i spidsen for venstrefløjspartiet i valgkampen.

Den 36-årige politiker er født og opvokset i Aarhus. Efter gymnasiet flyttede han til København, hvor han blandt andet læste en bachelor i historie på Københavns Universitet.

Nikolaj Villumsen begyndte allerede at interessere sig for politik i gymnasieårene, blandt andet i Operation Dagsværk, som medstifter af Socialistisk Ungdomsfront og efterfølgende i Dansk Studerendes Fællesråd.

I 2011 blev han for første gang valgt ind i Folketinget for Enhedslisten, og han har blandt andet været EU-ordfører for sit parti.

Enhedslisten plejer normalt at støtte den tværpolitiske Folkebevægelsen mod EU ved europaparlamentsvalgene. Og Nikolaj Villumsen har også selv været i praktik i Bruxelles hos Søren Søndergaard, der var bevægelsens parlamentariker fra 2007 til 2014.

Men nu vil partiet selv forsøge at blive valgt til Europa-Parlamentet.

Det bliver første gang, at Enhedslisten stiller op til et europaparlamentsvalg. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hvad bliver det vigtigste, du kommer til at lave i Europa-Parlamentet?

- Det bliver først og fremmest kampen for at redde vores klima. Vi står over for en kæmpe klimakatastrofe, hvis den udvikling, vi har lige nu, fortsætter. EU's ambitioner på dette område er alt, alt for lave. Der er behov for en målsætning om at sænke CO2-udslippet meget, meget mere.

- Det kommer vi til at knokle for, og helt konkret foreslår vi, at man opretter en europæisk togfond. På den måde kan man sikre, at der er et billigt, effektivt og bæredygtigt alternativ til at flyve, når man skal rejse rundt i Europa.

Hvordan vil du få de øvrige medlemmer af Europa-Parlamentet med på de ideer?

- Lige nu er der ikke et dansk parti i venstrefløjsgruppen i Europa-Parlamentet. Den plads håber Enhedslisten at tage. Venstrefløjsgruppen står til at blive større efter valget, og det håber jeg meget, vil holde stik. Vi har brug en stærk europæisk venstrefløj, der kan presse på, hvis vi skal undgå en klimakatastrofe.

Her kan du møde de andre danske spidskandidater til europaparlamentsvalget:

Hvad man får ved at stemme på dig frem for nogle af de andre danskere?

- Man får en stemme, der vil knokle for at sikre den nødvendige grønne omstilling.

- Man får også en, der vil sætte alle kræfter ind for at stoppe skattely og social dumping, men som samtidig slår fast, at beslutninger ikke bliver bedre af, at de bliver flyttet langt væk fra borgerne.

- Det er tværtimod vigtigt at sikre, at almindelige mennesker har indflydelse på deres hverdag. Vi skal dermed forsvare nærdemokratiet og ikke bare flytte alle beslutninger til Bruxelles.

Er der en forskel på at stemme på dig og ikke Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU?

- Stemmer man på Enhedslisten, stemmer man på et socialistisk og grønt parti. Det er vigtigt for mig at kæmpe sammen med den europæiske venstrefløj for den grønne, solidariske og demokratiske forandring, vi har brug for i Europa.

Men kan du se et punkt, hvor du vil stemme anderledes end Rina Ronja Kari?

- Jeg tror i høj grad, at vi på lange stræk kommer til at stemme det samme som Folkebevægelsen mod EU. Og jeg synes, at Rina Ronja Kari har gjort det rigtig godt.

- Men Folkebevægelsen er en tværpolitisk liste, der samler EU-modstandere fra højre til venstre. Enhedslisten er et socialistisk parti, og vi ønsker at samarbejde med den europæiske venstrefløj om at skabe forandringer i Europa og kæmpe for mere demokrati.

Enhedslisten har tidligere ment, at der snarligt bør afholdes en folkeafstemning om Danmarks EU-medlemskab, men det gør I ikke længere. Hvorfor ikke?

- Vi ønsker ikke at kopiere det kaos, vi har set i Storbritannien med brexit.

- Vi er stadig grundlæggende imod EU, for vi ønsker større selvbestemmelse og demokratisk råderum, og vi mener, at EU sætter hensynet til store virksomheder over eksempelvis miljø og klima. Og på sigt vil vi også gerne have en folkeafstemning om Danmarks forhold til EU.

- Men det skal være klart, hvad alternativerne til medlemskabet er, og det er de tydeligvis ikke endnu. Derfor mener vi ikke, at en dansk folkeafstemning bliver aktuel, før vi har fået en afslutning på brexit.

Er der noget, der gør dette valg til Europa-Parlamentet anderledes end tidligere valg?

- Jeg synes, vi har en bunden opgave i at få løst klimakrisen. Det er selvfølgelig noget, vi skal gøre i Danmark. Men hvis vi skal undgå en katastrofe, er det også helt afgørende, at vi forsøger at komme med internationale løsninger på de kæmpestore problemer, vi står med.

Du sidder i Folketinget i dag. Hvorfor vælger du nu europæisk politik?

- I de syv år, jeg har siddet i Folketinget, har jeg siddet i Europaudvalget. Og Enhedslistens europapolitik har været i Folketinget i 25 år. Der har vi arbejdet for at trække EU-politikken i en mest mulig solidarisk, grøn og demokratisk retning.

- Nu ønsker vi at få lov til at gøre det samme i Europa-Parlamentet sammen med den europæiske venstrefløj.

Alle Enhedslistens kandidater til EP-valget:

 1. 1

  Nikolaj Villumsen (Spidskandidat)

 2. 2

  Eva Flyvholm

 3. 3

  Eva Milsted Enoksen

 4. 4

  Jakob Nerup

 5. 5

  Sabrina Louise Christiansen

 6. 6

  Torsten Ringgaard

 7. 7

  Freja Lynæs Larsen

 8. 8

  Rasmus Vestergaard Madsen

 9. 9

  Inger V. Johansen

 10. 10

  Frederik Werner Kronborg

 11. 11

  Maja Albrechtsen

 12. 12

  Tobias Clausen

 13. 13

  Jeppe Studtmund Andersen

 14. 14

  Henning Hyllested

 • Læs mere her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk