Tema Krigen i Syrien

Nimr al-Nimr lagde sig ud med konge-familien i Saudi-Arabien

PORTRÆT: Nimr kritiserede højlydt kongedømmet i det olierige Saudi-Arabien inden henrettelsen.

Den prominente shiamuslimske lærde Nimr al-Nimr på et udateret billede fra det saudiske nyhedsbureau (Foto: handout © Scanpix)

Sammen med 46 andre blev den muslimske lærde Nimr al-Nimr i går henrettet i Saudi-Arabien.

Blandt det shiamuslimske mindretal i Saudi-Arabien var sheik Nimr al-Nimr et kendt navn og ansigt.

Derfor kommer det ikke som den store overraskelse, at den saudiarabiske henrettelse af ham og 46 andre har skabt uro i regionen.

Højlydt kritiker af kongedømmet

En mand fra Bahrain protesterede i går over henrettelsen af den prominente saudiske sheik Nimr al-Nimr. (Foto: AlFardan © Scanpix)

Da Nimr blev anholdt i juli 2012, blev han ifølge BBC skudt fire gange i benet efter en biljagt. Og i forbindelse med anholdelsen var der i dagevis demonstrationer, hvor tre personer endte med at miste livet.

De massive protester fortæller noget om, hvor stor en stjerne Nimr havde blandt mange af shiamuslimerne i Saudi-Arabien, skriver Reuters.

Den gråskæggede islamiske lærde havde inden anholdelsen været en højlydt kritiker af kongedømmet i det olierige land. Han havde opfordret til demonstrationer mod styret allerede inden det såkaldte arabiske forår i regionen i 2011.

Shiaer føler sig diskrimineret

Nimr al-Nimr. (Foto: handout © Scanpix)

Mange shiamuslimer i Saudi-Arabien føler sig diskrimineret af sunnimuslimerne, der sidder på magten i landet, hvor man følger en særlig gren af sunnisme, der anser shiitter for at være kættere.

Saudi-Arabien
  • Kongeriget er helt overvejende ørken og meget tyndtbefolket.
  • Der bor lidt over 27 millioner mennesker i landet.
  • Saudi-Arabien er et monarki, og styret bygger på den islamiske sharia-lov.
  • Kilde: Den Store Danske

Størstedelen af shiamuslimske gejstlige i Saudi-Arabien nåede i 1993 frem til en aftale med kongefamilien Al Saud efter årevis i eksil. Men den efterfølgende begrænsede fremgang fik nogle af shiitterne til at gå mere radikalt til værks ifølge Reuters.

Nimr endte med at blive den mest prominente stemme blandt dem. Han opfordrede til at danne en "front for retfærdighed" med det formål at beskytte shiamuslimer.

Forinden havde Nimr studeret i adskillige år i Irans hovedstad, Teheran, samt i Syrien, og han vendte tilbage til hjemlandet Saudi-Arabien i 1994 ifølge BBC.

Gennem årene har hans støtter - blandt dem mange unge - betonet, at Nimr har undgået at opfordre til fysisk vold.

Nægtede samarbejde med Iran

Efter henrettelsen i går brændte iranske demonstranter billeder af den saudiske kongefamilie i Iran. (Foto: MOHAMMAD REZA NADIMI © Scanpix)

Til BBC sagde han i 2011, at han gik ind for "ordets brøl mod myndighederne frem for brug af våben".

Men da Nimr blev dømt i slutningen af 2014, var den 56-årige ifølge retten en person, der havde tilskyndet til skyderier og bombeangreb mod myndighederne på vegne af Saudi-Arabiens ærkerival, det shiamuslimske Iran.

Retssagen mod Nimr var lukket for udenlandske journalister. Både han og styret i Iran har altid nægtet, at de samarbejdede.

Foruden anholdelsen i 2012 var Nimr også kortvarigt tilbageholdt af myndighederne i 2004 og 2006 ifølge flere medier.

/ritzau/