Nobelprisen i kemi er uddelt

Nobel-prisen i kemi deles mellem tre forskere. Det drejer sig om en amerikansk og to japanske forskere.

Nobel-prisen i kemi gik den her gang til tre forskere, der skal dele de 10 millioner kroner, som følger med æren. (Foto: JANERIK HENRIKSSON © Scanpix)

Prismodtagerne er amerikaneren Richard F. Heck fra University of Delaware i USA, japaneren Ei-ichi Negishi fra Purdue University, USA, samt japaneren Akira Suzuki fra Hokkaido University i Sapporo, Japan.

De tre forskeres arbejde drejer sig om grundstoffet palladium. Deres nobelvindende bedrift består i, at de har udviklet en såkaldt palladium-katalyseret krydskobling, skriver Politiken.

Nye teknikker

Tre professorer hædres for deres forskning inden for organisk kemi. Den har ført til teknikker, som i dag er meget vigtige ved fremstillingen af lægemidler.

Den organiske kemi har udviklet sig til en kunstart, der gør det muligt at fremstille helt fantastiske molekyler med særlige egenskaber i et reagensglas.

Det fremhæver Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm i sin begrundelse for at tildele årets Nobelpris i kemi til tre professorer, der uafhængigt af hinanden indledte deres forskning inden for området tilbage i 1970'erne.

Bruges til lægemidler

De teknikker, som er resultatet af deres forskning, anvendes i dag ifølge priskomitéen ved fremstillingen af mere end 25 pct. af de lægemidler, der findes på markedet.

Teknikkerne tager deres udgangspunkt i fremstillingen af forfinede kemikalier i form af kulbaserede molekyler, der er lige så komplicerede som de molekyler, som findes i naturen.

Med Nobelprisen følger en kontant check på 10 millioner svenske kroner, ca 8 millioner danske som de tre prismodtagere skal dele.

FacebookTwitter