Nobelprisen - verdens mest prestigefyldte

I dag uddeles Nobels Fredpris i Oslo. Blandt de tidligere modtagere finder man Barack Obama, Nelson Mandela, Michail Gorbatjov, Mother Teresa og Martin Luther King.

Martin Luther Kind er en af de tidligere modtager af Nobels Fredspris. Prisen til ham illustrerede også en ændring i forhold til, hvem der traditionelt fik prisen.

Der findes nok ikke nogen mere internationalt respekteret hædersbevisning end den, som den stenrige svenske opfinder og våbenfabrikant Alfred Nobel grundlagde i slutningen af forrige århundrede. Nobels Fredspris.

Det kan synes paradoksalt at Alfred Nobel, som opfandt dynamitten og var ejer af flere våbenfabrikker i sit testamente indstiftede en fredspris.

Ifølge Den Norske Nobelkomite, så var det hans mangeårige venskab med den kendte fredsaktivist - og senere prismodtager - Bertha von Suttner, der fik den uddannede kemiingeniør til også at oprette en fredspris ved siden af priserne for blandt andet fysik og kemi.

Andre har peget på at fredsprisen var et forsøg på at købe sig aflad efter at have skabt sig en formue på krigsmateriel.

Ifølge Nobel kunne man komme i betragtning, hvis man enten arbejdede for at reducere militærstyrker, hvis man gennemførte fredskongresser, eller hvis man arbejdede for "nationernes forbrødring".

Traditionel fred

Især det sidste kriterium rummede mulighed for en meget bred fortolkning, som Nobel- Komiteen gennem tiderne både har benyttet sig af og fået kritik for.

Prisen blev første gang uddelt i 1901, og blev delt mellem schweiziske Jean Henri Dunant, der grundlagde Røde Kors og tog initiativ til Genève-konventionen, og så franskmanden Frederic Passy, som grundlagde det første franske fredsforbund.

I begyndelsen blev prisen typisk uddelt til personer og institutioner, der arbejdede for verdensfred i traditionel forstand.

Som for eksempel da den tidligere amerikanske præsident Theodore Roosevelt fik fredsprisen i 1906 for at have mæglet i krigen mellem Rusland og Japan.

Eller to år senere danskeren Fredrik Bajer som modtog fredsprisen for sit årelange fredsarbejde og som grundlægger og på det tidspunkt ærespræsident for Det Internationale Fredskontor.

Det er i øvrigt den eneste gang, at en dansker har modtaget den prestigefulde pris.

Kamp for borgerrettigheder belønnes

Senere er arbejdet for borgerrettigheder og humanitære formål i stigende grad blevet belønnet med Nobels Fredspris.

For eksempel gik prisen i 1964 til borgerretsforkæmperen og lederen af den sorte ikke-voldsbevægelse i USA, Martin Luther King.

Og i 1979 fik den katolske nonne Mother Teresa fredsprisen for sit arbejde med fattige i indiske slumkvarterer.

I 2007 gik prisen til den tidligere amerikanske vicepræsident Al Gore og FN's Klimapanel for deres indsats for at skabe opmærksomhed omkring globale klimaforandringer.

Kontroversiel pris

Gennem fredsprisens nu 110-årige historie har der været en række modtagere, som har skabt kontroverser. Det gælder for eksempel i 1994, hvor prisen gik til den tidligere palæstinensiske PLO-leder Yassir Arafat på trods af hans forbindelser til terror.

Han fik i øvrigt prisen sammen med den israelske premierminister Yitzhak Rabin og udenrigsminister Shimon Peres for deres forsøg på at skabe fred i området.

Det før nævnte valg af Al Gore i 2007 var også kontroversielt, da hans fremstilling af de menneskeskabte klimaforandringer flere steder blev beskyldt for at være uvidenskabelig og stærkt overdrevet.

Og så har der været voldsom kritik mange steder efter forrige års overraskende valg af Barack Obama som modtager af fredsprisen. For den amerikanske præsident fik prisen for sine intentioner mere end de (manglende) resultater han på det tidspunkt havde opnået for verdensfreden.

Nobels Fredpris uddeles hvert år på Rådhuset i Oslo på Alfred Nobels dødsdag den 10. december. I øvrigt modsat de øvrige Nobelpriser, som uddeles i den svenske hovedstad Stockholm.

Facebook
Twitter