Nobels fredspris: Aktivister fra Syrien og USA er favoritter

318 kandidater er indstillet til at få fredsprisen i år, heriblandt Nordkoreas Kim Jong-un og den amerikanske præsident Trump.

Nobels fredspris er blevet uddelt siden 1901. (Foto: Ragnar Singsaas © 2014 Ragnar Singsaas)

Klokken 11 ved vi, hvem Det Norske Nobelinstitut i Oslo udpeger som modtager af årets Nobels fredspris.

Feltet af kandidater er tæt på rekordstort i år: 215 personer og 103 organisationer. Men hvis bookmakerne og uafhængige eksperter får ret, har to organisationer de største vinderchancer:

Det er Syria Civil Defence - bedre kendt som De Hvide Hjelme - en organisation af frivillige hjælpearbejdere, som opererer i den oprørskontrollede del af landet.

En anden af favoritterne er The American Civil Liberties Union (ACLU) - en organisation, som i snart 100 år har forsvaret ytringsfriheden i USA, og som har spillet en aktiv rolle i opposition til præsident Donald Trump, blandt andet ved at kritisere hans indrejseforbud.

Organisationen De Hvide Hjelme har været favorit til at modtage fredsprisen i flere år. (Foto: Anadolu Agency © 2016 Anadolu Agency)

Atomaftale, flygtninge og pressefrihed

Længere nede på favoritlisten nævnes Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, og EU's udenrigschef, Federica Mogherini, for deres bidrag til at få atomaftalen med Iran i stand.

Desuden er FN's flygtningeorganisation, UNCHR, igen en af favoritterne på grund af organisationens indsats for at varetage flygtninges rettigheder og behov mange steder i verden. UNHCR har vundet prisen to gang tidligere - i 1954 og 1981.

Også den tidligere chefredaktør på den regeringskritiske tyrkiske avis Cumhuriet, Can Dündar, nævnes som en mulig vinder. Han lever i dag i eksil i Tyskland efter et fejlslagent attentat på ham samt en dom på seks års fængsel for at have lækket statshemmeligheder. Han fik sidste år Den Internationale Pressefrihedspris.

Gengangerne

Den vestafrikanske samarbejdsorganisation ECOWAS spås også i år at have vinderchancer. Organisationen spillede en afgørende rolle i at presse Gambias mangeårige diktator, Yahya Jammeh, til at opgive magten tidligere i år. ECOWAS har tidligere været involveret i fredsskabende operationer i regionen.

Pave Frans nævnes igen som en mulig vinder for sit arbejde med at skabe bæredygtig udvikling.

Det samme gør Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, som i 2015 slog dørene op for over en million flygtninge.

Desuden nævnes igen den congolesiske læge Denis Mukwege, som i mange år har behandlet kvinder, der har været udsat for seksuel vold.

Sidste års modtager, Juan Manuel Santos, fremviser sin fredspris i Oslo. (Foto: NTB Scanpix © Scanpix)

De usandsynlige

Både USA's præsident, Donald Trump, og hans russiske kollega, Vladimir Putin, er nomineret. Men de kan højst sandsynligt udelukkes som prismodtagere.

Den virkelige outsider er dog Nordkoreas leder, Kim Jong-un. Skulle man have lyst til at spille på ham som modtager af årets Nobels fredspris, giver bookmakerne pengene 251 gange igen.

De sidste 10 års ti års modtagere af Nobels fredspris

  • 2016: Colombias præsident, Juan Manuel Santos - for at skabe fred i sit land efter årtiers borgerkrig.

  • 2015: Demokratibevælgelsen Den Tunesiske Dialogkvartet - for sin centrale rolle i Det Arabiske Forår.

  • 2014: Den pakistanske skolepige Malala Yousafzai - for at arbejde for alle børns ret til uddannelse. Og den indiske børnerettighedsforkæmper Kailash Satyarthi for sin kamp mod børneslaveri.

  • 2013: Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) - for arbejdet med at eliminere kemiske våben.

  • 2012: EU - for sit fredsskabende projekt.

  • 2011: Liberias præsident, Ellen Johnson Sirleaf, og fredsaktivisterne Leymah Gbowee (Liberia) og Tawakkol Karman (Yemen) - for deres ikke-voldelige kamp for kvinders rettigheder.

  • 2010: Den kinesiske systemkritiker Liu Xiaobo - for sin ikke-voldelige kamp for menneskerettigheder.

  • 2009: USA's præsident, Barack Obama - for at satse på diplomati og samarbejde.

  • 2008: Den tidligere finske statsminister og FN-aktør Martti Ahtisaari - for sit arbejde med at stoppe internationale konflikter

  • 2007: Det Internationale Klimapanel og USA's tidligere vicepræsident Al Gore - for at sætte den globale opvarmning på dagsordenen.